Kako pobediti tremu pred malu maturu?

18/06/2023 10:02

Kako pobediti tremu pred malu maturu?

Mala matura se bliži, a trema se iz dana u dan povećava. Završni ispit i ove godine traje tri dana, pa će maturanti moći da odahnu tek 20. juna, kada završe polaganje poslednjeg – kombinovanog testa.

Trema se najčešće javlja neposredno pred polaganje. Ali zašto uopšte imamo tremu?

S obzirom na to da je polaganje male mature veoma važan trenutak u životu jednog osmaka, trema je nerazdvojivi deo tog događaja. Od rezultata testova koji se polažu zavisi i to šta će upisati nakon završene osnovne škole.

Kako da trema ne utiče na pokazivanje znanja koje se od vas traži na polaganju male mature?

Kako da kontrolišete strah od neuspeha i jednostavno verujete u sebe?

Kako da ne dozvolite da vam trema pokvari šansu da date sve od sebe i dobijete što veći broj poena na završnom ispitu?

Uzrok treme

Samim tim što je završni ispit događaj koji može odrediti koju ćete srednju školu moći da upišete – to je dovoljan razlog da se trema pojavi. Ovako važan period može biti veoma stresan za sve buduće srednjoškolce.

Kako izabrati srednju školu?

Pored toga što predstavlja neku vrstu prekretnice u školovanju svake mlade osobe, uzrok treme može biti i osećaj da niste dovoljno spremni za polaganje. Nedovoljno samopouzdanja i nesigurnost u naučeno još jedan je od razloga da se trema pojavi.

Kako pobediti tremu?

Iako izgleda kao da je nemoguće boriti se protiv treme jer deluje kao da ona kontroliše nas a ne mi nju, ipak postoji par načina da se ona ublaži, otkloni ili bar preokrene u pozitivnu tremu koja može biti dobar saveznik. Pozitivna trema nas tera da se maksimalno potrudimo i damo sve od sebe, a u ovom slučaju može pomoći da se održi koncentracija prilikom polaganja testova.

Koja srednja škola je najbolja za mene?

A evo saveta kako da se izborite sa tremom:ucenje-trema

Priprema – ukoliko se u periodu pred malu maturu dovoljno pripremate i učite na vreme, nema potrebe da brinete za tremu. Učenje i znanje daće vam dovoljno snage da pobedite tremu čim se pred vama nađe test koji bi trebalo da uradite.

Novi online testovi za pripremu male mature!

Dovoljno sna – s obzirom na to da se mala matura polaže tri dana, potrebno vam je mnogo energije da izdržite. Energija vam je potrebna i za koncentraciju kako biste što bolje uradili testove.

Zato je neophodno da se dobro naspavate i da odmorni odete na polaganje. Ukoliko vam se spava – nećete moći da se skoncentrišete na znanje što će tremi dati “vetar u leđa”, što sigurno ne želite da vam se desi.

Hrana – pored dovoljno sna, za energiju vam je potrebna i hrana. Nemojte na polaganje testova odlaziti praznog stomaka i potrudite se da pojedete nešto što će vam prijati i što će vam dati snage da izdržite do kraja polaganja testa.

Za energiju je dobar i šećer, pa se pred polaganje preporučuje da pojedete čokoladicu ili svoje omiljeno voće, čime ćete ujedno i popraviti raspoloženje. Ako je vaš organizam sit – lakše ćete se izboriti sa svim što sledi, pa čak i ako se u jednom trenutku pojavi i trema.

Bodovi za upis

Pozitivne misli – pored toga što je potrebno da se dobro pripremite za polaganje male mature i da na vreme savladate gradivo koje će se naći na testovima, potrebno je u periodu pre polaganja da pozitivno razmišljate.

Pored razmišljanja o gradivu i svemu što ste naučili, mislite i na to kako ćete uspešno završiti sve testove, kako ćete pokazati sve što znate i kako će rezultat svega toga biti – upis škole koju želite. Pozitivno razmišljanje daje energiju, ono vas može pokrenuti, pa može čak i da pomogne da se na testu setite i nečega što ste mislili da ste zaboravili. Uz sve to, pozitivnim razmišljanjem pobedićete i tremu.

18/06/2023 10:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga