Ello – društvena mreža protiv Fejsbuka

28/10/2014 14:47

Ello – društvena mreža protiv Fejsbuka

Ello je nova društvena mreža koja postoji tek nešto više od mesec dana, a već je privukla pažnju javnosti.

Naime, njen osnivač, Pol Badnic, odlučio je da osnuje društvenu mrežu koja se zasniva na privatnosti i koja nema reklame. Njegov cilj je bio da ona predstavlja alternativu najvećoj svetskoj društvenoj mreži – Fejsbuku.

Iako sajt još uvek izgleda kao da ga treba doraditi jer mu fale neki elementi, ono što ga čini toliko privlačnim je nedostatak jednog elementa – reklama. Sve druge društvene mreže koriste vaše podatke da bi vam plasirale odgovarajuće reklame, i zapravo vi predstavljate proizvod koji se prodaje oglašivačima.

Rastuća popularnost nove mreže se objašnjava na dva načina. Prvi je da Ello predstavlja nešto novo, što je nekim ljudima dovoljno i privlači ih. Drugi način da se objasni jeste da je Fejsbuk imao burno leto. U junu se podiglo dosta prašine oko činjenice da je Fejsbuk manipulisao stranicom novosti 700.000 korisnika kao deo istraživanja.

Druga stvar koju je Fejsbuk uradio jeste da je primorao korisnike da instaliraju još jednu aplikaciju ukoliko žele da koriste Fejsbuk za poruke na svojim telefonima, a i ta ista aplikacija je zahtevala dosta privilegija.

Ello tvrdi da će biti drugačija društvena mreža, a da li će uspeti da poljulja popularnost Fejsbuka ostaje da vidimo.

28/10/2014 14:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga