Život u srednjoškolskim domovima: Zabavan početak jedne nove etape

13/04/2020 11:56

Život u srednjoškolskim domovima: Zabavan početak jedne nove etape

Prelazak iz osnovne u srednju školu po malo je stresan sam po sebi, jer označava zreliju životnu dob, veće obaveze, teže gradivo, pa i zabrinutost za to da li smo izabrali pravu školu i još bolji smer. Realno, to je mnogo „zastrašujućih“ činilaca za osobu od 14-15 godina.

Za neke, ta životna faza označava i napuštanje roditeljskog doma i mesta u kom živi, a prelazak u stan ili u – srednjoškolski dom

Kakav je život u domovima?

Može da se desi da neko iz istog mesta odakle ste i vi konkuriše i bude primljen u dom, pa onda imate nekog koga poznajete. 

Međutim, može da se desi da tamo ne poznajete nikoga, što nije strašno! Imaćete cimere sa kojima će suživot sigurno biti interesantniji čim se upoznate i pronađete metod celodnevnog funkcionisanja i zajednički imenilac slobodnog vremena.

Možda ćete sa nekima od njih ići zajedno u školu, a neretko i ostvariti prijateljstva za ceo život.

Obaveze

Život u domu, nevezano za odlazak u školu i domaće zadatke, povlači za sobom i određene obaveze koje biste, u nekoj količini, imali i kod kuće. Recimo, može da se desi da zajedno sa drugarima iz doma pomažete u održavanju dvorišta, rasklanjanju menze i sličnim obavezama.

To nije često, jer bi trebalo da se rasporedi na svakog ko živi u domu, a veoma je korisno.

Vannastavne aktivnosti

U okviru doma postoje raznovrsna mesta gde možete da iskažete svoja interesovanja i ispoljite svoje talente: literarna sekcija, glumačka sekcija, folklor, sportske aktivnosti, ritmika i slično. Neretko se organizuju gostovanja, recimo, književne ili recitatorske večeri, uz akustičnu gitaru, na kojima možete da upoznate sjajne književnike.

Domijada

Domijada je nešto što ćete sigurno čekati sa velikim nestrpljenjem čim prvi put uvidite kakvo je to sjajno iskustvo! 

U zavisnosti od teme takmičenja, ona može biti sportska, folklorna smotra, književna domijada i slično. Takmičarskog je duha, ali u okviru domova koje predstavljaju pojedinci ili timovi. 

Pored sjajnog nadmetanja, nagrada i zabave, druženje je osnovni benefit koji domijada pruža, jer može isto da proizvede prijateljstva koja će dugo trajati.

13/04/2020 11:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga