Alkohol među tinejdžerima sve prisutniji

02/04/2021 11:49

Alkohol među tinejdžerima sve prisutniji

Najveći inkubator za alkoholizam u Srbiji su mladi starosti između 16 i 22 godine života. Prema istraživanjima, više od 40 odsto mlađih od 16 godina se jednom ili više puta napilo dok je njih 90 odsto probalo alkohol, a svaki peti se često opija. To su alarmantni podaci, poručuju stručnjaci.

Svetska zdravstvena organizacija definisala je da je alkoholizam: uživanje alkohola, stvaranje postepene zavisnosti kod čoveka uz štetne posledice na njegovo društveno i telesno zdravlje.  A, mladi u svet alkohola ulaze u grupama, tačnije piju u zajednici sa vršnjacima i to u periodu između 13. i 17. godine života. Iz “rekreativnog” pijenja nastaju “funkcionalni alkoholičari” u starijoj dobi. Taj termin, prema mišljenju stručnjaka, je velika zabluda i je vrlo rasprostranjen u našem društvu.

U tu grupu spadaju oni koji su, navodno, mirni i neupadljivi alkoholičari. Oni obavljaju svoje dužnosti (odlazak na posao, školu, brinu oko domaćinstva…) međutim njihova tolerancija na piće raste uništavajući jetru. Ono što je zastrašujuće je podatak da taj tip zavisnika ne stigne do lečenja, a prosečno žive između 55 i 60 godina.

Studije pokazuju da kada dete napuni pet godina, ono ima formirane osnovne stavove i mišljenja o alkoholu. A, tinejdžeri o alkoholu uče iz sopstvenih iskustava, ali i posmatranjem članova porodica, prijatelja i zajednice. Jedna od najvećih zabluda tinejdžera je da bez alkohola nema ni dobre zabave. Svakako, mladost jeste period eksperimentisanja i oblikovanja identiteta, te je zato i pogodan za traženje novih senzacija i rizika.

Lekari su, sarađujući sa ovom populacijom, napravili listu razloga zbog kojih tinejdžeri piju:

Imitacija odraslih.

Nizak nivo alkohola u krvi stvara osećanja su prijatna što oni i traže.

Žele biti prihvaćeni i pripadati nekoj grupi, želeći da steknu nekakav status među vršnjacima.

Žele pobunu – protiv svih

Alkohol ih “čini” starijima, jer kada piju oni su zapravo “zreli i pokazuju svoju vrednost” i osećaju se moćnim.

Smatraju da sve svi problemi mogu rešiti opijanjem. Taj osećaj im dodatno stvara i činjenica da alkohol umanjuje napetost i nervozu (samo u početku).

U traženju novih uzbuđenja, alkohol im je saveznik, a sa njim i pobeđuju stidljivost i nesigurnost.

Piju jer i njihovi prijatelji to rade ublažavajući dosadu.

Kako utiče alkohol?

U objašnjenima, alkohol utiče na nervnim sistem tako što parališe njegove nervne funkcije (one koje obezbeđuju fizičku i psihičku kontrolu), što dovodi do boljeg raspoloženja, osećanja snage, doživljaja nečeg lepog… Međutim, ako se konzumacija alkohola nastavi, bez da se stane sa ispijanjem kada se do ovih stadijuma došlo, kritičnost se sasvim smanjuje te počinje grubo, socijalno neprihvatljivo ponašanje.

Od opuštene osobe dolazi u stanje smešno-žalosna kreatura. Koja zapliće jezikom, posrće dok hoda i ne može da kontroliše pokretem, a sve zbog paralize nervih centara. Kog velike količine unetog alkohola, posebno naglog, dolazi do momentalne paralize vitalnih centara u mozgu koja dovodi do teškog trovanja, dubokog besvesnog stanja pa i do smrti.

pročitajte još i zašto dolazi do mamurluka?

Posledice:

Mamurluk – vrsta trovanja alkoholom, praćena bolovima, mučninom i razdražljivošću.

Slab uspeh u školi – alkohol sprečava razvoj veština, poput odlučivanja, ličnih i socijalnih umeća.

Anti-socijalna ponašanja – zbog umanjene kritičnosti, ponašanje postaje nepristojno, agresivno i vodi ka činjenju krivičnih dela.

Nesiguran seks – dokazana je veza između pijenja alkohola pre seksa i nekorišćenja zaštite, što je rezultiralo porastom maloletničkih trudnoća i brojem obolelih od polnih bolesti.

Prerana smrt – glavni uzroci smrti između 16 i 25 godina starosti su: nesreće, samoubistva i nasilje, a alkohol je uključen u svemu navedenim.

Istraživanja su pokazala i da ako tinejdžer pije pre 15 godine, on ima:

4x veću šansu da razvije zavisnost nego oni koji čekaju da napune 21.

7x veću šansu da će biti učesnik saobraćajne nesreće zbog pića.

11x veću šansu da će pretrpeti nenamerne povrede nakon opijanja.

Alkohol i pandemija

Početkom marta 2020. godine, Ministarstvo zdravlja usvojilo je plan koji se odnosi na očuvanje mentalnog zdravlja u novonastalim okolnostima, a na Klinici za psihijatrijske bolesti “Laza Lazarević” preko nacionalne linije pružaju psihosocijalnu podršku u uslovima pandemije, koja je uslovila i pojačano konzumiranje alkohola.

Od Indije preko Brazila do Amerike svuda je slična situacija, na snazi su upozorenja koja sugerišu narušeno mentalno zdravlje, jer su podaci industrija pokazali dramatično povećanje prodaje alkoholnih pića.

Prema tim podacima u Americi je onlajn prodaja alkohola skočila je za 400 odsto. Južna Afrika je zabranile prodaju alkohola tokom, a anketa nevladine organizacije “Alkohol čejndž” pokazala je da gotovo 30 odsto Britanaca pije više nego obično.

 

 

 

 

02/04/2021 11:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga