Novi trend među tinejdžerima: vamping

16/10/2014 16:03

Novi trend među tinejdžerima: vamping

Jedan od poslednjih trendova među mladima u SAD koji se ubrzano širi je ”vamping”. Mladi zbog toga idu na spavanje sve kasnije, samo kako bi nekome mogli što kasnije odogovoriti na poruku, ostaviti komentar na Facebook-u, objaviti status ili fotografiju.

NY Times komentariše da ovi ”tinejdžerski vampiri” sebe vide kao deo internet zajednice koja je najaktivnija u toku noći, i da na svoje objave (koje su u mnogim slučajevima selfiji uslikani ispod plahte) stavljaju heštegove poput #Vamping ili #notsleepingatall.

Pored toga što žele da ispadnu ‘’cool’’ noćno surfovanje internetom je za mnoge jedino slobodno vreme koje imaju kada mogu da se posvete sebi.

Mnogim tinedžerima su dani potpuno ispunjeni školskim, sportskim i drugim aktivnostima pa su samo noću u mogućnosti da slobodno surfuju internetom, društvenim mrežama i komuniciraju sa prijateljima. Pored toga, noću tinejdžeri nisu pod nadzorom roditelja, i tako mogu da ostvare ‘’intimniju’’ koverzaciju.

‘’Vamping’’ predstavlja problem roditeljima koji imaju poteškoća u kontrolisanju dece i njihovih noćnih aktivnosti, zbog kojih u toku dana mogu patiti od nedostatka koncentracije i neispavanosti.

Jedna majka iz Njujorka je zbog ovog trenda sinu kupila budilnik kako ne bi koristio telefon za buđenje i zabranila mu korišćenje laptopa u toku noći, ali ga je jednom prilikom zatekla kako je u kasnim satima preko glave navukao plahtu i surfovao internetom. Druga majka se požalila kako njena ćerka oseća pritisak svojih vršnjakinja koje se konstantno dopisuju noću, a ona ne želi da bude isključena iz komunikacije.

16/10/2014 16:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga