Na današnji dan preminuo je Džekson Polok

11/08/2017 20:06

Na današnji dan preminuo je Džekson Polok

Na današnji dan poginuo je Pol Džekson Polok, američki slikar.

Polok je rođen 28. januara 1912. godine u gradiću Kodi u Vajomingu, kao peto dete farmera i domaćice. U prvih deset godina njegovog života, porodica se, u potrazi za boljim životom, selila deset puta, svaki put u drugi grad.

Školu primenjenih umetnosti Polok je pohađao u Los Anđelesu u klasi profesora Frederika Džona Švankovskoga, ali je bio izbačen zbog tuče i konfliktnog ponašanja. Sledeći svog brata Čarlsa, 1930. godine, Džejms odlazi u Njujork gde obojica studiraju u klasi slikara Tomasa Harta Bentona (Art Students League).

Uz pomoć svoje velike ljubavi, Leonore Krasner, Polok je održao prvu samostalnu izložbu 1943. u galeriji The Art of This Century u Njujorku. Vlasnica galerije bila je Pegi Gugenhajm, nećaka bogataša Solomona Gugenhajma, po kojem je nazvan Muzej umetnosti Gugenhajm na Menhetnu. Pegi Gugenhajm posle je smatrala da je ona najzaslužnija za “otkrivanje” Poloka i do kraja života polagala je prava na njegova dela.

Polok, iako je postajao sve popularniji, vremenom je zapao u depresiju, zbog čega se odao alkoholu. Nekoliko puta išao je i na psihijatrijska lečenja.

Dela nastala tehnikom kapanja prikazana su prvi put na izložbi u galeriji Beti Parsons, 1949. godine. Nova slikarska tehnika zaintrigirala je i publiku i stručnjake. Čak je i ugledni časopis Lajf objavio o njemu veliki afirmativan tekst pod naslovom “Da li je on najveći živi slikar u Americi?”

Međutim, bilo je i negativnih kritika, koje su kulminirale nadimkom “Jack The Dripper” (Džek kapač), koji je prvi put spomenut u magazinu Tajm 1956.

Polokove apstrakcije zaintrigirale su i mladog studenta fotografije Hansa Namuta, koji je poželeo da ga fotografiše i snimi na delu. Saradnja je nastavljena još jednim filmom koji je Namut snimao iz žablje perspektive. Na filmu se vidi kako Polok slika po staklu, njegovi pokreti, emocije na licu i tragovi boja koje cure.

Međutim, na jesen 1950. Polokov lekar dr Edvin H. Heler, za koga je bio neizmerno vezan, poginuo je u saobraćajnoj nesreći. Smrt čoveka koji ga je najduže uspevao držati podalje od alkohola strahovito ga je pogodila. Prekinuo je apstinenciju i sve se manje posvećivao slikarstvu.

Vraćajući se pijan kući, 11. avgusta 1956. godine, Polok je zaustavio automobil na rasknici jer mu je pozlilo. Ubrzo se pored njegovom auta zaustavio i policajac koji je, prepoznavši ga, pustio da ide dalje, ne opomenuvši ga. Polok je nastavio prema svom imanju i tačno u 22h i 15 minuta, na Fahrplejs Roudu sleteo je s puta i udario u drvo. On i njegova prijateljica Edit Metzger su na mestu ostali mrtvi, dok je Rut Klingman, koju je te noći upoznao, zadobila teške povrede.

Izvor: en.wikipedia.org
Foto: Printcreen YouTube

11/08/2017 20:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga