Šta i koliko piti tokom leta?

17/06/2021 14:51

Šta i koliko piti tokom leta?

Organizam tokom leta gubi više tečnosti usled visokih spoljnih temperatura i zato je najvažnije da mu obezbedimo dovoljno tečnosti. U suprotnom mogli bismo da izazovemo druge zdravstvene probleme i dovedemo organe u situaciju da pate. A što se tiče količine vode, nutricionisti kažu da to zavisi od telesne težine i samog organizma.

Za zdrave i aktivne odrasle osobe preporučeno je da popiju između dve i četiri litre dnevno, u zavisnosti kolike su vrućine i koliko se osoba znoji. Preporučene količine klinike Majo: žene bi trebalo da u toku dana popiju 2,7 litara vode, a muškarci 3,7 litara. A da bi ste znali da li organizam traži tečnosti, može se videti i po boji urina.

pročitajte još i: Šta se podrazumeva pod zdravim sunčanjem?

Naime, on bi trebalo da bude svetle boje. Ukoliko je taman znači da u telu nema dovoljno tečnosti. Takođe, pokazatelji da ste dehidrirani je i umor, suva koža, grčevi u mišićima, zatvor i vrtoglavica. Uz vodu tečnost možemo unositi i preko namirnica: lubenica, krastavac, celer, brokoli i spanać.

Šta izbegavati?

DVrućina “izvlači” vodu iz tela, a kako bi se to sprečilo intenzivne treninge i napo trebalo bi ostaviti za period kada spoljne temperature nisu alarmantne. Takođe, treba voditi i šta pijemo i jedemo tokom letnjeg perioda. Do dehidracije dolazi usled premalog unosa vode, ali ako se konzumiraju i napici koji deluju kao diuretici.

1. Voćni sokovi – fabrički ili kupovni sokovi su prepuni praznih kalorija i dovode do dehidracije. Uz to sadrže i ugljene hidrate, koji loše utiču na varenje.

2. Kokosova voda – ova tečnost, iako sadrži u nazivu reč “voda” ne može da napoji organizam.

3. Kafa – preterivanje sa kofeinom dovedu organizam u stanje dehidracije, posebno ako se kombinuje sa zaslađivačima.

4. Čaj za detoksikaciju – Iako zdravi, ovi čajevi rade po principu izbacivanja tečnosti, te ih treba koristiti u preostala tri godišnja doba.

5. Energetska pića – slično rade kao i čajevi za detoksikaciju. Daju energiju, ali utiču na izbacivanje tečnosti tokom letnjih dana.

6. Alkohol – alkohol vezuje vodu i tera nas na često mokrenje. A usled prevelikog mokrenja, jutro posle konzumiranja alkohola telo je jako žedno.

17/06/2021 14:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga