Koje su najbolje tehnike učenja?

01/06/2017 16:39

Koje su najbolje tehnike učenja?

Mala matura se približava i vremena za učenje je sve manje, zbog čega je potrebno efikasno provesti vreme namenjeno pripremi za završni ispit.

Ako želite da se što bolje pripremite za sva tri testa koja vas očekuju u okviru male mature, trebalo bi da primenite neke od tehnika koje će unaprediti vaše učenje i olakšati vam ovaj proces.

Potrebno je promeniti samo sitnice kako bi učenje dalo bolje rezultate nego ranije, a kada je to do sada bilo važnije – nego kada se približava mala matura?!

Pokušajte da primenite neke od ovih saveta i sigurno ćete imati više uspeha u učenju:

Promena mesta učenja

knjiga

Ukoliko ste do sada imali svoje “mesto za učenje” možda bi trebalo da razmislite o promeni. Naravno, to ne znači da bi trebalo da se preselite – dovoljno je u istoj prostoriji pronaći neki drugi kutak.

Na ovaj način učenje vam neće pasti tako teško kao ranije, a vreme provedeno pripremajući se za testove neće prolaziti isto kao ranije. Promenom strane stola gde sedite dok učite ili prelaskom u drugi deo sobe osećaćete se kao da ste na nekom potpuno drugom mestu, a zapravo ste promenili samo ugao iz kog posmatrate svoje mesto za učenje.

Pogledajte i: Upis u srednje škole 2017

Preporučljivo je da mesto za učenje menjate svaki put kad počinjete učenje ili čak i posle svake pauze tokom učenja i sigurno je da ćete osećati manje umora nego ranije.

Plan i program učenja

Veoma je važno da pre učenja napravite neki plan kojim ćete raditi tog dana. Međutim, nemojte biti strogi u tome. Počnite od onoga što vam najteže ide, ali čim osetite pad koncentracije prebacite se na neko drugo gradivo (koje bi na primer trebalo samo da ponovite).

Pripremi se za malu maturu – online testovi za vežbanje

Ponekad se prave planovi da po sat vremena provedete učeći matematiku, sat vremena srpski i tako dalje, ali to ne bi trebalo da bude previše strogo pravilo. Nekad će vam manje vremena trebati da shvatite i zapamtite nešto iz biologije, dok će vam možda baš tog dana biti potrebno više vremena za neku oblast iz matematike, pa se zato u skladu sa tim i organizujte.

ucenje

Propitivanje i provera znanja

Svaki put kada počnete sa učenjem ne bi bilo loše da proverite svoje znanje iz gradiva koje ste ranije prelazili. Na ovaj način ćete se prisetiti svega što je potrebno da znate, a ukoliko postoji nešto što zapravo niste savladali – ovo je pravo vreme da se fokusirate na to pre nego što krenete dalje.

Pročitajte i: Smanjen broj slobodnih mesta u srednjim školama

Gomilanjem gradiva koje niste u potpunosti naučili dovodi do toga da vaše znanje postane površno i postoji veća verovatnoća da ćete i to što ste naučili ili zapamtili zaboraviti, a to sigurno nije ono što želite sada kada je mala matura veoma blizu.

Ukoliko ne možete sami da proverite svoje znanje “zaposlite” nekoga od roditelja ili drugih odraslih osoba oko sebe da vas propitaju pre nego što nastavite sa učenjem gradiva.

01/06/2017 16:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga