Šta svaki srednjoškolac treba da zna kada je novac u pitanju?

04/09/2018 13:18

Šta svaki srednjoškolac treba da zna kada je novac u pitanju?

Veština upravljanja finasijama i sredstvima kojima raspolažemo je veoma važna za uspeh.

Ove informacije o novcu i načinu upravljanja bitne su za svakog srednjoškolca.

Proračun

Pre nego što završi srednju školu, tinejdžer bi trebao da zna koja je razlika između prihoda – novac koji dobija, rashoda – novac koji odlazi i štednje. Takođe, potrebno je da razume koliko je odgovornost bitna kada je novac u pitanju, odnosno da odgovorno upravlja proračunom koji se bazira na ideji da troškovi ne bi smeli da budu veći od primanja.

Kreditne kartice

Kreditne kartice su omogućene i mlađima od 18 godina. Stručnjaci navode da je uplaćivanje džeparca na račun možda dobra vežba za samokontrolu. Naime, tinejdžer može da troši samo onoliko koliko su mu roditelji dopustili i mora sam da nauči kako da barata novcem.

Od velike je važnosti da mladi znaju kako funkcionišu kreditne kartice, da li se plaća održavanje računa i koliko, plaćaju li se kamate, koja je visina kamtne stope.. Takođe je važno da razlikuju debitnu karticu od kreditne kartice, kao i da neodogovrno korišćenje kartice može biti veoma opasno.

Bankovni račun

Tekući račun je potreban svakoj osobi kada se zaposli i kada počne da zarađuje.

Mnogi učenici i studenti se odlučuju za honorarni rad, preko studentskih zadruga ili primaju određene stipendije. Zbog toga svaki tinejdžer treba da zna kako funkcionišu tekući računi.

Treba da zna da se uslovi korišćenja računa razlikuju od banke do banke, da uz otvaranje računa stiže i kartica, koja služi za podizanje gotovine i plaćanje ali i razliku između debitne i kreditne kartice.

Štednja

Kako bi se pripremili za život i kako bi jednog dana uspešno i nezavisno funkcionisali, tinejdžeri moraju da nauče kako da štede.

Štedni fond ne služi samo za kupovinu stana, automobila ili putovanje, već i kao osiguranje usled neočekivanih problema, bolest, prinove ili u slučaju nesposobnosti za rad.

04/09/2018 13:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga