Grickanje noktiju: navika ili bolest?

08/06/2021 17:47

Grickanje noktiju: navika ili bolest?

Barijeru koja štiti organizam od mikroorganizama iz spoljnog sveta čine nokti i zanoktice. S druge strane, pljuvačka razgrađuje hranu zahvaljujući enzimima koje sadrži, a koji mogu da oslabe kožu oko noktiju, ali i same nokte. Time oni bivaju slabi i lomljivi, a gljivice i bakterije lakše dospevaju u predele oko nokta izazivajući infekcije. I upravo je to razlog zašto treba prestati sa grickanjem noktiju.

Navika grickanja noktiju svrstana je u “neodređeni oblik opsesivno-kompulsivnog poremećaja”. Međutim, pojedini stručnjaci se ne slažu sa tom teorijom. Ti stručnjaci uveravaju da je grickanje noktiju samo loša navika. Ona se može iskoreniti, ali je potrebno vremena i istrajnost.

pročitajte još i: Najveće greške kod nege noktiju!

Ova navika je vrlo opasna, jer oni koji je imaju ne razmišljaju o higijeni ruku, pre nego li što “gricnu” nokat. Posebno je sada opasno, u vreme pandemije koronavirusa. Stručnjaci skreću pažnju da se higijena ruku mora pravilno održavati, ali su i dali par saveta kako prevazići ovu ružnu naviku, a u cilju zaštite opšteg zdravlja.

Zabavite ruke – kada se nervozni ili vam je dosadno, umesto da grickate nokte zabavite prste: crtajte, igrajte s lopticom, pletite…

Okidače – potrebno je da utvrdite kada imate želju za grickanjem noktiju, tačnije šta vas na to navede. Nakon što utvrdite koje su to situacije, vratite se na korak 1 – zabavite prste.

Zamislite lepe nokte  – ostavite jedan koji nećete grickati, pa ako uspete sa jednim neka to bude motiv da nastavite i sa drugim noktima.

Samolepljive ceduljice – neka vas podsećaju da ne stavljate prste usta

Brza rešenja – lak za nokte, krema protiv grickanja…Ukus sredstava, koja se nalaze u prodaji je gorak i neprijatan.

Rukavice – sakrijte ruke, a najbolje je u rukavice ili stavite flastere.

možda vas zanima i: Sjajan trik: Ovako će vam lak duže trajati na noktima

Navika ili poremećaj?

Ova radnja je vrlo često automatska i nesvesna radnja. ali vrlo opasna, jer ispod noktiju mogu da se kriju salmonela i ešerihije koli. Prema oceni psihijatra Pitera Falka potreba za grickanjem noktiju može da ukaže na “kompulsivno ponašanje ili, u težem slučaju, na opsesivno-kompulsivni poremećaj”. On još dodaje i da ozbiljan problem nastaje kada osoba do srži, tačnije krvi grize nokte i zanoktice, jer tada se to smatra siptomom bolesti.

Psiholog Harald Tegtmejer smatra da je teško napraviti razliku između loše i bezopasne navike od manifestacije psihološkog poremećaja. Prema statistikama nokte grize oko 40 odsto dece i 10 odsto odrasle populacije.

 

08/06/2021 17:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga