Mladi postaju zavisni od mobilnih telefona

11/02/2015 13:55

Mladi postaju zavisni od mobilnih telefona

Deca sa sve manje godina dobijaju svoje mobilne telefone. Telefoni su postali potpuno nezamenljiv deo svakodnevnice. Ali koliko štete može da donese korišćenje mobilnog telefona?

Mladi ne umeju da se kontrolišu kada je u pitanju korišćenje mobilnog telefona, pogotovo kada su u pitanju najnovije generacije mobilnih telefona koje imaju pregršt mogućnosti. Uz internet konekciju, dostupne su im sve društvene mreže koje mladi najčešće i koriste.

Prema istraživanju u Japanu učenice srednje škole provede prosečno sedam sati koristeći mobilne telefone. Ovaj podatak pokazuje koliko se može preterivati kada je korišćenje mobilnih telefona u pitanju.

Međutim, od svih ispitanih srednjoškolki, deset odsto njih telefon koristi i više od sedam sati – čak i 15 sati dnevno.

Dečaci u istom uzrastu u Japanu telefon koriste znatno manje – četiri sata dnevno.

Ovakvi rezultati istraživanja samo su podstakli zabrinutost za moguću ovisnost mladih ljudi o mobilnim telefonima. Naučnici su dokazali da je moguće da se dese iste neurološke promene kada neko postane zavisnik o mobilnim uređajima, kao i oni koji su zavisni od alkohola i kokaina.

U japanskim srednjim školama 96 odsto učenika ima mobilni telefon, dok u višim razredima osnovne škole 40 odsto učenika poseduje svoj mobilni telefon.

Izvor: Tanjug

11/02/2015 13:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga