Vršnjačko nasilje u porastu

16/09/2014 11:15

Vršnjačko nasilje u porastu

65 odsto đaka u Srbiji je bar jednom za vreme svog školovanja bilo izloženo nekom vidu vršnjačkog nasilja. Iako za rešenje ovog problema postoje brojni preventivni programi kao ‘’Škola bez nasilja’’ ili dežurni školski policajci ne postoje naznake poboljšanja situacije.

Brojne zakonske odredbe, pravilnici i vaspitne mere izgleda da nemaju nikavog efekta u sprečavanju nasilja. Naprotiv, incidenti koji uključuju srednjoškolce i osnovce su sve češći.

Psiholog Zlatko Nikolić objašnjava da je primarni razlog za nastanak ovakve situacije nedostatak empatije i moralnosti kod dece, a te osobine se razvijaju unutar porodice.

‘’Roditelji su suviše popustljivi prema svojoj deci. Danas više nema kazni i zabrana kad se nešto loše uradi, pa kod dece nema ni osećaja krivice, a na tome se gradi i moralnost. Ono što me najviše zabrinjava jeste sve veća bezosećajnost i okrutnost. To je takođe i odraz stanja u kome se nalazi naše društvo i razorenog sistema vrednosti’’, izjavio je Nikolić, i dodao da se deci od najranijeg uzrasta trebaju uspostaviti stroga pravila.

Pored fizičkog među decom postoje i drugi oblici nasilja poput verbalnog, psihičkog, seksualnog, rodnog, a često je i uništavanje i otimanje lične imovine.

‘’Poseban problem je što se na nasilje reaguje tek kada je ono evidentno, odnosno fizičko, iako je psihičko za decu često daleko bolnije’’, rekao je Nikolić.

16/09/2014 11:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

2 Comments
najnoviji
najstariji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga