Deset navika odličnih đaka!

21/09/2017 13:33

Deset navika odličnih đaka!

Ukoliko imate problem sa učenjem, a želite da postignete odličan uspeh u školi, poslušajte savete odlikaša!

Bez preterivanja

Nemojte ni da pomišljate da ćete odjednom, za kratko vreme, uspeti da savladate lekciju. Uspešni đaci uglavnom naprave raspored i nekoliko dana pred kontrolni ili odgovaranje, krenu sa učenjem. Dakle, ukoliko ste kampanjci, pravi je trenutak da to promenite!

Planiranje

Isplanirajte kada ćete krenuti sa učenjem. Neko bolje funkcioniše ujutro, neko odmah po dolasku iz škole, a neko pak u večernjim satima. Otkrijte šta vam najviše odgovara, ali imajte na umu da je i kvalitetan san veoma važan, zato nemojte da učite celu noć, ukoliko ste noćna ptica.

Uvek u isto vreme

Ovo je važno, kako biste uspostavili dnevnu rutinu u učenju. Osmislite raspored kada ćete učiti i pridržavajte ga se, u sat. Tako ćete biti mentalno i emocionalno spremni za svaku sledeću sesiju učenja i uskoro, ovo će vam postati navika.

Zadajte sebi cilj

Svako učenje mora da ima određen cilj, jer bez njega, pamćenje gradiva neće biti efektivno. Morate da znate šta želite da postignete sa svakim učenjem, a pre početka, odredite koliko za taj dan gradiva treba da pređete.

Bez prokrastinacije!

Gubljenje interesovanja za neki predmet je sasvim normalna stvar. Međutim, ako odlažete učenje, gradivo će se nagomilavati, a vi ćete zapasti u paniku i vrlo je verovatno da na kraju nećete stići sve da naučite. Zato, nemojte odlagati svoje obaveze!

Prvo počnite od najtežeg

Ukoliko vam u moru predmeta neki baš i “ne leži”, i teško vam je da savladate to gradivo, ne ostavljajte ga po strani. Baš suprotno, prvo se uhvatite u koštac sa najtežim predmetima. Kasnije, biće vam lakše da učite druge predmete i bićete produktivniji prilikom prelaženja gradiva.

Beleške

Ne zaboravite da pazite na času i da hvatate beleške. Možda će profesor reći nešto što nema u knjizi i kasnije vas baš to pitati. Takođe, pre početka učenja lekcije, pregledajte svoje beleške i držite ih kod sebe, kako biste upotpunili svoje znanje neretko novim informacijama.

Bez ometanja!

Potrudite se da nemate nikakvih smetnji prilikom učenja. Isključite Internet, zaboravite na društvene mreže i isključite ton na mobilnom telefonu. Takođe, zamolite ukućane da budu tihi i da vam ne u laze u sobu dok učite.

Grupna učenja

Iako ovakva okupljanja najčešće nisu produktivna, možete organizovati grupno preslušavanje, nakon pređenog gradiva. Možda ste nešto pogrešno razumeli ili vam nešto nije jasno, a konsultacija sa drugom iz klupe u ovom slučaju može i te kako da pomogne.

21/09/2017 13:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga