Održavanje dobrog odnosa sa tinejdžerom

16/09/2014 11:08

Održavanje dobrog odnosa sa tinejdžerom

Iako je za tinejdžere važno da dobiju određenu slobodu i nezavisnost od roditelja, podjednako je bitno i da održavaju zdrav odnos. Ali održavanje dobrog odnosa između adolescenta i roditelja nije jednostavno.

Bez sumnje će dolaziti do nesporazuma i rasprava, a tinejdžeri umeju da budu grubi. Uprkos komplikacijama koje će sigurno nastupiti roditelji moraju da se dodatno potrude i pokušaju da izvuku najbolje iz odnosa sa detetom.

Ukoliko imate zdrav odnos sa svojim detetom, veća je verovatnoća da će poslušati šta imate da kažete, i da će smatrati vaše savete korisnim. Ukoliko vaš odnos nije dobar, dete će se možda namerno pobuniti, i svesno zanemariti savete i pravila. Iako je normalno za sve tinejdžere da se bune protiv roditelja i pokazuju nepoštovanje, dobar odnos bi trebao da svede takvo ponašanje na minimum. Vaše dete neće želeti da vas razočara ili povredi. Otvoren odnos takođe dovodi do poverenja, što znači da će vam dete poveriti svoje probleme. Čak i ako ne možete da rešite problem, ponekad je za tinejdžera dovoljno samo da ima nekoga ko ga sluša.

Naravno, razvijanje zdravog odnosa se ne dešava preko noći i uvek zahteva mnogo vremena i truda. Čak i ako imate dobar odnos od početka, održavanje takvog stanja kroz adolescenciju je zahtevno. U nekim trenucima ćete misliti da sve ide dobro, a u drugim nećete biti sigurni ni da poznajete svoje dete.

Važno je da ne odustajete, i da konstantno težite zdravom odnosu sa svojim detetom. Pokušajte da pronađete neke aktivnosti koje možete da radite zajedno, i trudite se da efektivno komunicirate, jer to može napraviti značajnu razliku u životu deteta.

16/09/2014 11:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga