Kako umanjiti tremu pred kontrolni ili odgovaranje?

08/02/2023 12:42

Kako umanjiti tremu pred kontrolni ili odgovaranje?

Tetsovi, kontrolni, pismeni zadaci i odgovaranja i te kako umeju da budu stresni, a ukoliko spadate u onu grupu ljudi koja se paralizuje od treme, poslušajte naredne savete.

Sasvim je normalno da nekad imamo tremu, pa čak i ako sve znamo. Neizvesnost nas čini nervoznim i uplašenim, znojimo se, drhtimo i mislimo da nećemo dobro proći. Trema ponekad može biti i podsticajna, međutim, nekad ume da deluje parališuće na nas.

U nastavku saznajte kako da umanjite anksioznost pred test ili odgovaranje.

  1. Imajte na umu da je prirodno da budemo nervozni, a da adernalin koji tom prilikom naše telo luči može da pomogne da budemo fokusiraniji i da brže uradimo test.
  2. Pripremite se. Učenjem unapred i detaljnom pripremom, trema će biti umanjena ili će pak potpuno nestati, kako smo sigurniji u sebe.
  3. Ne ponavljajte tik pred odgovaranje/ kontrolni. Ponekad to može da izazove još veću nervozu i tremu.
  4. Ne zaboravite da dišete. Pre nego što počne kontrolni, duboko udahnite i izbrojte do deset. Zatim krenite sa rešavanjem zadataka.
  5. Budite pozitivni. Nemojte sebi stvarati dodatnu tenziju mislima da nećete položiti ili da ćete dobiti lošu ocenu. Vežbajte afirmaciju i lakše ćete podneti ovaj stres.

 

Srećno!

08/02/2023 12:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga