Nagrade kao podsticaj za dobro ponašanje

29/07/2014 08:15

Nagrade kao podsticaj za dobro ponašanje

Disciplina ne bi trebala da bude samo posledica lošeg ponašanja, trebala bi da se koristi i kao podsticaj za dobro ponašanje. 

Sistem nagrađivanja često daje dobre rezultate i to je nešto što možete primeniti na tinejdžeru u vašoj kući. Pozitivni podsticaji će vašem detetu dati do znanja kada nešto radi dobro i motivisati ga da nastavi u tom smeru. Nagrade ne moraju biti materijalne. Umesto toga možete pohvaliti dete ili mu posvetiti više pažnje. Tinejdžeri imaju i dalje potrebu da znaju kada ste ponosni na njih i kada cenite njihov trud. Veoma je bitno da pohvalite trud vašeg deteta, a ne samo finalni proizvod istog.

Setite se da nagradite vaše dete. Nagrade ne moraju biti skupi i ekstravagantni pokloni. Sasvim dovoljni će biti jednostavni znaci pažnje ili davanje detetu neke privilegije koju nikad nije imalo. Postoje nekoliko načina da koristite nagrade kao podsticaj za dobro ponašanje. Jedan od njih je da napravite neku vrstu pravilnika o ponašanju sa tinejdžerom. Ovaj pravilnik bi jasno definisao u kojim situacijama se privilegije dobijaju ili gube.

Možete ponuditi detetu i male, dnevne nagrade. Takođe, možete ponuditi i velike nagrade za veća dostignuća. Na primer, dozvolite detetu da priredi neku žurku ili ode na koncert, ukoliko ne zaboravi da uradi domaći dve nedelje za redom bez podsetnika. Porazgovarajte sa vašim detetom o tome kakve nagrade želi i onda ustanovite jasna pravila o tome šta je sve potrebno da uradi kako bi zaradilo tu nagradu.

Izbegavajte rečenice kao što je: “Dobićeš nagradu ukoliko budeš bio dobar”. Umesto toga, mnogo je bolje da istaknete kakvo ponašanje želite da vidite.

Možete takođe da koristite nagrade kao iznenađenja. Na primer, ukoliko primetite da vaše dete radi naporno, iznenadite ga nekim poklonom s’ vremena na vreme kako bi pokazali koliko to cenite.

Pre svega najpotrebniji vam je zdrav odnos sa tinejdžerom u vašoj kući kako bi svi vidovi pozitivnog podsticaja bili efektni. U suprotnom, vaše dete neće zaista mariti za vaše pohvale.

Veoma je važno da nagrade dajete nakon što je posao obavljen. Baš kao što vaš šef neće platiti dok ne završite posao i vi morate voditi računa da ne dajete nagrade samo zato što vam je obećano dobro ponašanje.

29/07/2014 08:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga