9 saveta za vaspitanje i usmeravanje tinejdžera

29/07/2014 12:05

9 saveta za vaspitanje i usmeravanje tinejdžera

Nije zdravo za decu da svoje tinejdžerske godine provode igrajući video igrice ili da se fokusiraju na samo jednu aktivnost. Tinejdžeri najlakše prelaze u svoje zrele godine kada imaju svestrana iskustva koja im pomažu da razviju brojne veštine.

Ovde ćemo navesti niz saveta koji će vam pomoći da odgajite svoje odraslo dete kako bi postao kompletna, zdrava osoba u svom zrelom dobu.

1. Ohrabrujte tinejdžera da istražuje svoje talente

Tinejdžeri neće saznati u čemu su dobri, ako ne iskuse različite veštine iz različitih oblasti. Ohrabrujte vašeg tinejdžera da svira neki muzički instrument, uzme čas iz kuvanja, ili da trenira neki sport. Ovavke prilike mogu pomoći tinejdžerima da spoznaju svoje najjače i najslabije strane i da im ta saznanja pomognu u razvijanju identiteta.

2. Naučite vaše dete zdravoj komunikaciji i veštinama društvenih odnosa

Bez obzira na to kakav put vaše dete izabere u životu, zdrava komunikacija i dobri društveni odnosi će mu uvek koristiti. Tinejdžeri koji mogu efikasno da se nose sa svojim emocijama imaju veće tendencije da održe zdravije odnose sa prijateljima i porodicom.

3. Provodite zajednički vreme kao porodica

Za tinejdžere je zdravo da provode vreme sa prijateljima, ali je takođe veoma bitno i da nastave da provode vreme sa porodicom. Iskoristite prilike kao roditelj da budete uzor i da naviknete svoje dete na porodične aktivnosti i događaje. Zajedno kuvajte, gledajte sportske utakmice, putujte na nova mesta…

4. Istaknite značaj fizičkih aktivnosti

Tinejdžeri zasigurno ne moraju da se bave sportom da bi bili dobro građeni, ali fizička aktivnost bi trebala da bude važan deo dana jednog adolescenta. Ukoliko vaše dete ne interesuje pridruživanje nekom sportskom timu, podstičite ga na drugu vrstu fizičkih aktivnosti kao što su vožnja bicikla, plivanje, planinarenje, fitnes ili teretana kako bi ostali u dobroj formi. Veoma je važno i da objasnite vašem tinejdžeru koliko je bitno da se zdravo hrani.

5. Naučite tinejdžera finansijskoj racionalnosti

Većina tinejdžera ne zna kako da sačuva novac, ili s druge strane da ga pametno investira. Znanje i veštine u finansijama biće veoma bitan deo u životu vašeg deteta. Utrošite deo svog vremena da razgovarate o ovim temama sa vašim detetom, kako bi bili sigurni da će naučiti kako da rasporedi svoj novac i poštedi sebe finansijskih problema u budućnosti.

6. Dajte svom detetu dozu nezavisnosti

Ukoliko mu stalno govorite šta da radi, ono će propustiti prilike da razmišlja nezavisno. Pitajte ga ponekad za mišljenje u vezi generalnih tema u svetu, domaćinstvu i slično, kako biste ga ohrabrili da nezavisno razmišlja. Na ovaj način vaše dete će vremenom navići da samostalno donosi odluke.

7. Zainteresujte vaše dete  za čitanje

Čitanjem možete obići daleke zemlje, naučiti o novim kulturama i razmišljati o svetu na drugačiji način bez napuštanja udobnosti svoje kuće. Zainteresujte ukućane za čitanje, a posebno tinejdžera jer bi razvijanje ove navike bila veoma važna za njegovu maštu, zabavu i intelektualnu budućnost.

8. Pomozite tinejdžeru da gaji kreativnost.

Veoma je važno da vaše dete očuva kreativnost. Dozvolite mu da ukrašava svoju sobu i izrazi se na prikladan način. Razgovarajte sa njim o fotografiji, vrstama muzike, slikama i drugim kreacijama. Podstičite ga na kreativnost, jer svaki vid kreativnosti može biti koristan koliko u umetnosti toliko i u svakodnevnom životu.

9. Podržite dobrovoljni rad vašeg deteta.

Volontiranje može biti odličan način da vaše dete proba nove stvari, bez obaveza. Služenje hrane, hranjenje pasa, pomoć oko kućnih zaduženja ili ispomoć starijem komšiji, podiže nivo odgovornosti kod vašeg deteta.

29/07/2014 12:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga