Uskoro ćemo lakše učiti

12/11/2014 16:56

Uskoro ćemo lakše učiti

Naučnici sa Stenforda otkrili su način da mozak životinja vrate u takozvano “plastično” stanje, kada je mozak poput dečjeg i kada je učenje novih veština mnogo lakše.

Istraživanje zvuči poput scenario za naučno-fantastični film, ali je itekako stvarno. To u suštini znači da je pronađen način da se životinje načine “pametnijim”, a naučnici se nadaju da će isto kasnije moći da primene i na ljudima.

Tim naučnika je vršio eksperimente sa proteinom PirB, koji moždanim ćelijama omogućava da se lakše prisete veština stečenih ranije, ali i otežava mogućnost učenja novih veština.

Naučnici su shvatili da ukoliko veštački smanje lučenje tog proteina, receptori funkcionišu drugačije, a mozak brže stvara veze.

Tim je na čelu sa profesorkom Karlom Šac radio sa životinjama koje imaju “lenjo oko” i ustanovio kako kod primeraka kojima je smanjeno lučenje proteina prilagođavanje takvoj situaciji i životu sa samo jednim okom lakše ide.

Ustanovljeno je da dovođenje mozga u “plastično stanje” dovelo do toga da je bar jedan deo mozga postao prilagodljiviji, lakše se oporavljao od oštećenja, ali i lakše usvajao nove veštine.

Jedna od poteškoća na koje su naučnici naišli je to što ljudski organizam ne luči protein PirB, već više vrsta sličnih proteina, od LilrB2 do LilrB5.

Ovo istraživanje je značajano jer bi moglo značajno da utiče na lečenje povreda mozga, moždanih udara i drugih neuroloških problema. Osim toga, neki od rezultata ovog istraživanja pomoći će i u borbi sa Alchajmerovom bolešću.

Izvor: B92

12/11/2014 16:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga