Kako da procenite kako se vaše dete oseća?

29/07/2014 09:40

Kako da procenite kako se vaše dete oseća?

Iako većina tinejdžera često deluje iracionalno i previše dramatično, oni imaju prava na svoja osećanja. Ovakvi emocionalni ispadi mogu zbuniti i frustrirati roditelje. Ipak, veoma je važno da prihvatite i vrednujete osećanja vašeg deteta iako ih nećete uvek u potpunosti razumeti.

Ovakvo prihvatanje i vrednovanje je veoma efektan način komuniciranja sa detetom. Kada dete shvati da ga razumete, lakše će moći da vam se otvori i razgovara sa vama o problemima i ostalim događajima u svom životu.

Razumevanje osećanja vašeg tinejdžera znači koliko i da mu direktno govorite “Tvoja osećanja su u potpunosti u redu.” Naravno, kako tinejdžer odluči da se nosi sa tim osećanjima je u potpunosti druga priča. Na primer, u redu je da se oseća ljutito, ali ne i da bude agresivan prema nekome zbog takvih osećanja.

Kada vrednujete i razumete osećanja vašeg tinejdžera, automatski ga učite veoma važnim životnim sposobnostima. Oni razvijaju razumevanje o ljudskim osećanjima i počinju shvatati da imaju izbor u tome kako će se nositi sa njima. Ponekad roditelji greškom odreaguju loše na dečije emocije. Iako većina roditelja samo želi najbolje, dešavaju se nesporazumi u komunikaciji i manjak razumevanja prema osećanjima deteta. Ovakve situacije mogu uzrokovati veoma negativnu reakciju.

Ukoliko smatrate da osećanja deteta nisu opravdana, probajte da slušate selektivno ono što vam govori. Na primer možete reći: “Zvuči kao da si toliko ljut što tvoj drug nije primljen u tim, da ni ti ne želiš više da budeš u njemu.” Na ovaj način ćete staviti do znanja da ste razumeli šta je dete htelo reći.

Ponekad možete navesti primer koji ima veze sa događajem zbog kojeg se vaše dete oseća loše. Ovo bi moglo da mu pomogne u definisanju trenutnih osećanja. Ukoliko zaista razumete kako se vaše dete oseća, možete to i izraziti. Najbolji način za to je da na neki način pokažete svoje saosećanje, na primer tako što ćete reći “I ja bih bio ljut zbog toga.” ili “Svako bi pobesneo kada bi bio tako tretiran.” Ovo će vam pomoći da umirite osećanja vašeg tinejdžera.

Nakon što ste stavili do znanja vašem detetu da razumete kako se oseća, bilo bi dobro ukoliko biste popričali sa njim o tome kako planira da se nosi sa tim osećanjima. Ponekad bi, u ovakvim situacijama, trebalo da razvijete strategiju kojom ćete pomoći tinejdžeru da reši problem sa svojim osećanjima, jer deca nemaju uvek najracionalnija rešenja.

29/07/2014 09:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga