Kako da oprostite nekome, čak i kada vam deluje nemoguće?

17/03/2020 13:16

Kako da oprostite nekome, čak i kada vam deluje nemoguće?

Svima je važno praštanje.

Praštanje vam može olakšati da se izlečite i da nastavite dalje. Ali isto tako, to može za nas biti veliki izazov. Teško nam je oprostimo onima koji su nam naneli bol i traumu i time promenili naš život, ali je podjednako važno da imamo na umu da je opraštanje ono što nam omogućava da nastavimo dalje i da budemo svoji.

Kada vas neko povredi, ne želite više da budete u njihovom prisustvu, ali je važno razumeti da je to što drugi čine dobar pokazatelj njihovog karaktera. Njihova dela nemaju veze sa vama. Treba da pokušamo da razumemo njihovo delovanje kako bismo mogli da im oprostimo i nastavimo dalje. To može da bude izazovno i teško, ali ako nosite tugu i bes sa sobom to će vam biti veliki teret.

Zato je važno da naučite kako da oprostite drugima – čak i kada vam oni to nisu tražili i kada im nije žao što su vas povredili.

Ovo su saveti kako da naučite da oprositite ljudima čak i kada vam se čini da je nemoguće.  

  1. Setite se da kada oprostite nekome, to ne znači da odobravate njihovo ponašanje i njihova ružna dela. To samo znači da prihvatate situaciju koja se desila i da pokušavate da nađete način da živite sa tim.
  2. To što ste nekome oprostili ne znači da mora da vam se promeni stav prema situaciji. Vaše emocije su još uvek validne. Možda se osećate besno ili još uvek osećate bol.
  3. Naučite da prihvatite pouku koju možete izvuči iz situacije. Svako iskustvo koje doživite vam pomaže da se razvijete i da postanete jači i kada prihvatite to, moći ćete da oprostite osobi za svako zlo koje su vam naneli.
  4. Niste u obavezi da kažete osobi da ste im oprostili. Neki ljudi neće osetiti krivicu. Nema ničeg lošeg u tome da oprostite nekome bez da im kažete to. Nema razloga da se osećate loše zbog toga.
  5. Imajte na umu da je svaka osoba oštećena na svoj način i da je ljudski grešiti. Pokušajte da razumete njihove motive, možda vas čak nisu ni namerno povredili. Stavite se na njihovo mesto i sagledajte situaciju iz njihove perspektive. Možda se oni osećaju odgovornim što su vam naneli bol, a da ne znaju kako da vam priđu i to izjasne. Značilo bi im puno kada biste im oprostili.
  6. Nećete trošiti svoju emotivnu energiju i vreme, jer nećete više biti besni i puni mržnje. Setite se da kada oprostite oslobađate se tereta negativnih misli i osećanja.
17/03/2020 13:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga