Ne ignoriši vršnjačko nasilje!

15/01/2023 14:50

Ne ignoriši vršnjačko nasilje!

Skoro svakog dana na portalima i u novinama čitamo o vršnjačkom nasilju, a neretko, pojavljuju se i video snimci na kojima su prikazane tuče između vršnjaka u školama. Evo šta sve treba ti, kao pojedinac, da znaš o ovoj temi.

Vršnjačko nasilje u školama

Pod nasiljem, podrazumeva se kako fizičko, kako i emocionalno i socijalno nasilje. Ono može da se desi među učenicima, ali i u odnosu nastavnik/profesor- učenik. U svakom slučaju ono ne sme da se ignoriše.

Osoba koja trpi nasilje, može da ima brojne posledice po svoje zdravlje. Od očiglednih, fizičkih povreda izazvanih nasiljem, osobe nad kojima se vrši bilo kakav oblik nasilja mogu da razviju brojne psihičke poremećaje, koji mogu da imaju i smrtni ishod.

Kako prepoznati vršnjačko nasilje

Ukoliko si prisustvovao/prisustvovala bilo kakav oblik nasilja, imaš obavezu da ga prijaviš. Pored direktora škole ili nastavnog osoblja, nasilje možeš prijaviti i službama. Više o ovoj temi saznaćeš OVDE.

Ukoliko je neko u tvojoj okolini postao povučen, osamljuje se, preplašen je ili ima fizičke dokaze da je pretrpeo nasilje, reaguj!

Vršnjačko nasilje je ozbiljan problem i može da se završi fatalno!

15/01/2023 14:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga