Kako izabrati srednju školu?

12/06/2017 11:16

Kako izabrati srednju školu?

Izbor srednje škole je veoma važna odluka koja se nalazi pred svakim osmakom. Ali kako doneti pravu odluku i izabrati najbolju srednju školu?

Jedan od načina da budete sigurni da ćete odabrati srednju školu i smer koji vam odgovara i koji će ispuniti vaša očekivanja i želje jeste da uradite test profesionalne orijentacije.

Šta je profesionalna orijentacija?

Profesionalna orijentacija je savetovanje kojim se pomaže deci, mladima ali i odraslima da što preciznije sagledaju svoje talente, sposobnosti i mogućnosti. Upravo zahvaljujući ovakvom načinu savetovanja svaki osmak će lakše odgovoriti na pitanje “Koju srednju školu da upišem?”

Međutim, postoje različiti uticaji na osmake zbog kojih oni mogu doneti pogrešnu odluku prilikom izbora srednje škole. Kao najčešći razlozi za upisivanje pogrešne srednje škole izdvajaju se ovi:

“Upisaću školu koja mi je blizu” – blizina škole može biti njena prednost u odnosu na druge samo ukoliko su smerovi u njoj u skladu sa tvojim afinitetima, željama, mogućnostima i sposobnostima;

“Upisaću školu koju upisuju i moji prijatelji” – sigurno je da ćeš i u novoj školi upoznati nove ljude koji će postati tvoji prijatelji, a sadašnje drugare možeš viđati i u slobodno vreme;

“Upisaću srednju školu koju mi odaberu roditelji” –  jedno je posavetovati se sa roditeljima, a drugo bez pogovora ih poslušati prilikom donošenja ovako važne odluke zato ipak misli svojom glavom i donesi odluku koja će biti u skladu sa tvojim potrebama i željama, uostalom – tu školu ćeš ti morati da pohađaš, a ne tvoji roditelji!

Upis u srednje škole 2017

Pogledajte i koje su to najčešće greške prilikom odabira srednje škole, kao i koja su to najtraženija zanimanja danas (među kojima ima i onih koja su nastala u poslednjih 10 godina):

 

 

12/06/2017 11:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga