Predstavljen je novi Plan i program za gimnazije u Srbiji!

13/02/2018 15:05

Predstavljen je novi Plan i program za gimnazije u Srbiji!

Novi Plan i program nastave i učenja za opšte srednje obrazovanje, odnosno gimnazije uvodi brojne izborne predmete kako bi se unapredilo gimnazijsko obrazovanje.

Prvi put u dosadašnjem školovanju, učenici su u mogućnosti da počev od prvog razreda, a zaključno sa četvrtim razredom bira izborne programe.

Aktivan izbor, omogućava učeniku da samostalno kreira deo svog obrazovanja u skladu sa svojim interesovanjima i potrebama. Time se očekuje i veće angažovanje učenika ali i veće postignuće.

Izborni predmeti u gimnazijama

Postoji šest ponuđenih izbornih programa sa po jednim časom nedeljno za prvi i drugi razred. Od ovih šest svaka gimnazija bira četiri izborna programa koje nudi đacima u prvom i drugom razredu a učenici biraju dva izborna programa. Izborne programe koje su izabrali u prvom razredu učenici ne moraju pohađati u drugom razredu, nego ih mogu u zavisnosti od njihovog interesovanja promeniti.

Izborni programi za prvi i drugi razred gimnazija su:

Jezik, mediji i komunikacija
Pojedinac, grupa, društvo
Zdravlje i sport
Obrazovanje za održiv razvoj
Primenjene nauke
Umetnost i dizajn

U trećem i četvrtom razredu postoji devet izbornih programa sa po dva časa nedeljno:

Obrazovanje za održiv razvoj
Umetnost i dizajn
Primenjene nauke 1 za usmerenje ka medicinskim naukama
Primenjene nauke 2 za usmerenje ka tehničkim naukama
Osnovi geopolitike
Ekonomija i biznis
Religije i civilizacija
Metodologija naučnog istraživanja
Savremene tehnologije

Od ponuđenih devet izbornih programa, gimnazija učeniku nudi pet izbornih programa a učenik bira dva izborna programa u trećem razredu, koje mora nastaviti i u četvrtom razredu.

Još novina u nastavnom programu u gimnazijama

Novina je povećanje nedeljnog broja časova na prirodno-matematičkom, društveno-jezičkom i opštem smeru za dva časa nedeljno u sva četiri razreda. Svi predmeti dobijaju dodatne nastavne sadržaje kroz izborne programe, odnosno dodatne časove, koje mogu da predaju dosadašnji profesori gimnazija.

Na primer gimnazija od ukupno 24 odeljenja, imaće dodatnih, novih 6864 časa, što je novo dodatno angažovanje za skoro deset nastavnika. Na svakom izbornom programu mogu raditi nastavnici sa dva ili više dosadašnjih predmeta.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja poseban značaj daje predmetu računarstvo i informatika, koji postaje obavezan predmet u osnovnoj školi.

Planira se da se digitalna pismenost i neki sadržaji koji su se do sada predavali u gimnazijama transliraju u osnovnu školu. Organizaciono i metodički, nastava računarstva i informatike će se realizovati isključivo vežbama u računarskim kabinetima.

Pored toga predviđen je predmet napredne tehnologije sa temama iz računarstva i informatike, programiranja, elektronike i robotike. Razvoj međupredmetnih kompetencija i međupredmetni izborni programi nameću primenu IKT-a u svim obaveznim predmetima i izbornim programima gimnazijskog obrazovanja.

Pored toga učenicima se nude i smerovi za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku kao i obdarenih učenika u matematičkoj gimnaziji. Rešenja za računarstvo i informatiku su izbalansirana i kvalitetnija nego do sada, zauzet je stav da IKT mora biti u svim predmetima ali i da ostane predmet računarstvo i informatika u vežbama dok se napušta koncept dosadašnje blok nastave.

13/02/2018 15:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga