Zbog niskog životnog standarda sve više dece napušta školovanje

27/10/2014 16:30

Zbog niskog životnog standarda sve više dece napušta školovanje

Svake godine rastu problemi obrazovnog sistema u Srbiji. Naime, čak 15 odsto dece odluči da napusti školu pre vremena, dok i dalje ne postoji procedura i sistemski mehanizam kojim bi se preventivno reagovalo na ovaj problem.

U Strategiji razvoja obrazovanja do 2020. godine navedeno je i definisano da broj dece koja napuste prevremeno školovanje ne sme prelaziti 5%. Broj učenika koji napuste školovanje u srednjim stručnim školama iznosi 30%, dok je u gimnaziji 10%. Takođe je istaknuto da je kompletna obrazovna struktura stanovništva Srbije izuzetno nepovoljna.

Sudeći po ranijim istraživanjima pokazalo se da je većina dece koja napuštaju škole, iz siromašnih i društveno osetljivih porodica. Broj takvih učenika se povećao sa 6 na 12% u periodu od 2002. – 2007. godine.

Informacija koja je takođe poražavajuća proizilazi iz podataka u 2011. godini, gde je  ustanovljeno da čak 21.9% stanovništva koje je starije od 15 godina nema završenu osnovnu školu. Navedeno je da je potrebno identifikovati uzroke prevremenog napuštanja škole i napraviti što je moguće bolje preventivne sistemske mere za rešavanje problema u ovakvim situacijama.

27/10/2014 16:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga