Dva časa nedeljno više za učenike prvog razreda gimnazije

10/01/2018 14:02

Dva časa nedeljno više za učenike prvog razreda gimnazije

Od naredne školske godine u prvom razredu gimnazije učenici će birati dva od šest ponuđenih izbornih programa, pa će tako nedeljni fond povećati za dva časa, jer će broj obaveznih predmeta ostati isti.

Sve to je predviđeno novim predlogom nastavnog plana i programa za prvi razred gimnazija koji je uradio Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) i koji je u proceduri odobravanja.

“U ponudi je šest programa, od toga škola prema svojim mogućnostima bira četiri koje će ponuditi učenicima. Učenici imaju obavezu da izaberu dva programa sa fondom od dva časa nedeljno”, kaže za Tanjug rukovodilac Centra za razvoj programa i udžbenika ZUOV Eleonora Vlahović.

Izmena nastavnog programa za gimnazije u Srbiji

U ponudi će biti programi: obrazovanje za održivi razvoj, primenjene nauke, umetnost i dizajn, pojedinac, grupe i društvo, zdravlje i sport, komunikacija i medijska kultura.

“Planom nije dodat ni oduzet nijedan nastavni predmet, a sa ova dva izborna programa povećava se opterećenje učenika. To je urađeno u skladu sa novim zakonom koji na drugačiji način posmatra opterećenje učenika ne preko časova, već broja sati koji se provode u školi”, pojasnila je Vlahović.

Izborni programi, kako kaže, napravljeni su tako da odgovaraju interesovanjima učenika i njihovom profesionalnom razvoju – iz oblasti prirodnih nauka, društvenih nauka, umetnosti, tehnike, tehnologije, ekonomije.

“Programi ne bi trebali da budu dodatno opterećenje za učenika, već da zadovolje neka njihova interesovanja. Radi se timski, mnogo se sarađuje i potpuno je drugačiji pristup od redovne nastave. Nadam se da će učenicima prijati takav način rada”, naglasila je Vlahović.

Novi izborni predmeti u gimnazijama

Neki izborni programi su predviđeni samo za prvi i drugi razred, neki samo za treći i četvrti razred gimnazije.

“Učenik može da izabere program u prvom razredu i da ga zameni u drugom, međutim ono što izabere u trećem mora da pohađa i u četvrtom razredu. Ima dva izborna programa koja se mogu pohađati tokom celog gimnazijskog školovanja”, pojašnjava ona.

Programi su napravljeni tako da u njima nema nastave, već su postavljeni istraživački, projektno i podrazumevaju punu aktivnost učenika. Fokus je na ovladavanju tehnikama prikupljanja podataka, obrade podataka, njihove kritičkoj analizi, prezentovanju dobijenih rezultata i dizajniranju projekata.

Upitana da li će uvođenje novih programa podrazumevati nova zapošljavanja nastavnika u školama, ona je rekla da će predavači biti nastavnici koji su već u obrazovnom sistemu.

Precizno je definisano za svaki program ko može da ga predaje, te tako za program obrazovanje za održivi razvoj, predavači su nastavnici biologije, hemije, geografije. Ako je u pitanju umetnost i dizajn predavači su nastavnici muzičkog i likovnog.

Vlahović kaže da predstoji obuka za nastavnike koji mogu biti predavači u izbornim programima.

Govoreći o obaveznim izbornim predmetima, Vlahović kaže da veronauka i građansko ostaju u ponudi, ali da su “u alternaciji”.

“Učenik mora da izabere jedan od ta dva predmeta s tim sto može jednom da ga menja”, pojašnjava naša sagovornica i dodaje da će se veronauka i građansko ocenjivati opisno, dok će ocena iz izbornih programa “biti numerička”, što znači da ulazi u prosek ocena učenika.

 

Izvor: RTV

10/01/2018 14:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga