I zvanično započet mesec matematike

13/05/2021 13:30

I zvanično započet mesec matematike

Manifestacija Maj Mesec matematike – M3 zvanično je otvorena sinoć u Narodnom pozorištu u Beogradu. Ovo je 10. jubilarna manifestacija i odvijaće se na nekoliko lokacija u Beogradu do kraja meseca. U okviru uvodnog programa na Velikoj sceni Narodnog pozorišta rekapitulirana je najveća i najdugotrajnija naučnopopularna manifestacija u našoj zemlji.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja otvaranju su prisustvovali i sadašnji i bivši direktor Matematičkog instituta SANU dr Zoran Ognjanović i dr Zoran Marković.

– Promocija nauke ostaje prioritet. Programi popularizacije nauke, STEM obrazovanje u školama, ohrabrivanje mladih da se opredele za naučna zanimanja, predstavljanje inovativnih ideja i uspešnih domaćih naučnika, povezivanje novih tehnologija i obrazovnih metoda… sve su ovo zadaci koji nas i dalje čekaju i koji su ključni za budućnost i razvoj naše zemlje – rekao je otvarajući manifestaciju resorni ministar Branko Ružić.

Dr Marko Кrstić, v.d. direktora Centar za promociju nauke rekao je da je misija Centra širenje naučne pismenosti i naučne kulture dodajući da je M3 dokaz da postoje „mnogo puteva da se dostigne zahtevan cilj“. A, koordinatorka manifestacije M3 Danijela Vučićević iskoristila je priliku da se zahvali celom timu na višegodišnjoj saradnji, kao i brojnim predstavnicima naučne zajednice koji su podržali i nastavljaju da obogaćuju Maj mesec matematike.

pročitajte još i: Matematika jeste teška, ali izuzetno zabavna!

Ovogodišnji slogan manifestacije je FORMULA UMETNOSTI, a program na sceni Narodnog pozorišta povezao je matematiku i umetnost, uz matematičko-plesni performans, a publika se tokom večeri podsetila i brojnih gostiju M3, svetski poznatih matematičara poput Sedrika Vilanija, Gintera Ciglera, Džejmsa Tentona, Berija Sipre, Кolina Rajta i drugih.

Tokom večeri, pomenuta su i dva ovogodišnja izdanja objavljena u okviru M3: monografija koja pruža širu sliku o značaju popularizacije matematike, i knjiga „Iza kulise stvaralaštva“ francuskog matematičara dr Sedrika Vilanija i kompozitora Кarola Befa. Program M3 odvijaće se do kraja meseca u Naučnom klubu Beograd, Beogradskoj tvrđavi i parku Кalemegdan, pešačkoj zoni Кnez Mihailove ulice i Matematičkom institutu SANU.

13/05/2021 13:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga