Dualno obrazovanje na delu: Čačanske škole prve usvojile novi zakon

20/11/2017 17:02

Dualno obrazovanje na delu: Čačanske škole prve usvojile novi zakon

Čačak je prvi grad koji je Karavan „Duh mladosti“ posetio nakon usvajanja Zakona o dualnom obrazovanju, zakona kojim je uređen sistem u korist kvaliteta kompetencija mladih ljudi koje će sticati za vreme formalnog obrazovanja.

“Usvajanje Zakona o dualnom obrazovanju je veoma važno jer tehničko – tehnološki razvoj napreduje velikom brzinom pa je potrebno modernizovati obrazovne profile kako bi mladi dobili kvalitetno znanje i postali zapošljivi odmah nakon formalnog obrazovanja”, izjavila je Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra za strateško planiranje na otvaranju Karavana.

Ona je istakla da se ovim zakonom, između ostalog, u proces učenja kroz rad uvode i instruktori, koji su licencirani i imaju položene didaktičko – pedagoške veštine, a koji će zajedno sa nastavnicima praktične nastave učestvovati u obrazovnom procesu i dati našim mladim ljudima mogućnost da steknu potreban kvalitet znanja.


Veliki značaj Karavana obrazovanja za mlade u Čačku istakao je Stefan Jovanović, regionalni direktor Karavana. Manifestaciji je prisustvovao i pomoćnik gradonačelnika Grada Čačka za društvene delatnosti Vladan Milić, koji je istakao da je Čačak bio uključen u proces dualnog obrazovanja od samog početka i naglasio da je učešće lokalnih kompanija i škola u sistemu dualnog obrazovanja ključno za školovanje dece koja će nakon toga imati obezbeđeno radno mesto.

Na Karavanu „Duh mladosti“ u Čačku su učestvovali su Srednja škola „Dragačevo“ iz Guče, Ekonomska škola iz Čačka, Mašinsko – saobraćajna škola kao i Mašinski fakultet iz Kraljeva, kompanije iz Lučana (Maksima, Namenska, MB Fapromal, Industrijski kombinat Livnica) i Čačka ( Atenik komerc DOO i Tifani).

Najmlađi su imali priliku da se oprobaju u basketu 3 h 3, fudbalu i kvizu znanja, a svi prisutni su imali mogućnost da učestvuju u akciji „Zgib zona“ koju radio S sprovodi u saradnji sa omladinskom organizacijom „Spirit of Youth“, u kojoj grad koji uradi najviše zgibova osvaja renoviranje dečijeg parka ili sportskog igrališta po želji.

Foto: mnp. gov.rs

Izvor: mnp.gov.rs

20/11/2017 17:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga