Kako praviti beleške?

07/09/2022 11:32

Kako praviti beleške?

Studenti i đaci tokom učenja prave beleške, kako bi lakše savladali gradivo. 

Pre nego što krenete s pravljenjem beležaka, potrebno je da prvo upoznate gradivo.

Upoznavanje gradiva

Prođite kroz sledeće korake: pročitajte naslov, razmislite koliko već znate o datoj temi, pregledajte ilustracije, pročitajte prvi i poslednji odlomak, preletite kroz tekst, postavite pitanja-ubeležite ih, zatim iščitajte ceo sadržaj i potražite ono najbitnije u svakom odlomku, pišite beleške.

Ponovite gradivo vlastitim rečima i iščitajte ga ponovo.

Pravljenje beležaka

Kako biste upamtili gradivo, sastavite teze o najbitnijim stavkama u gradivu – zabeležite ih.

Podvucite ono što je najvažnije, ovo je metoda koja se najčešće koristi. Pazite da ne preterate s podvlačenjem, previše podvučenog teksta pre čitanja celog sadržaja može dovesti do toga da izgubite fokus o najbitnijem.

Znači, prvo pročitajte ceo tekst i razmislite malo o njemu, a zatim se bacite na podvlačenje. Koristite olovku ili markere u boji. Istaknite crvenom bojom ono što je najvažnije. Takođe, uz podvlačenje, na marginama možete istaći komentare, pitanja ili određene smernice.

 

Sažetak

Naime, sažetak sažima gradivo, ono vas usmerava na najbitnije ideje.

Evo kako napisati jedan dobar sažetak: izbacite sve što je nebitno i ono što se ponavlja. Izaberite najvažnije rečenice autora ili smislite sopstvene, koje obuhvataju najvažnije ideje i činjenice u gradivu.

Možete izdvojiti ključne reči, kao smernice ili podsetnik. Beleške je korisno voditi i tokom nastave, odnosno predavanja.

Studija je pokazala da su učenici koji vode beleške i sažimaju gradivo na pravi način, uspešniji od onih koji to ne čine.

07/09/2022 11:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga