Kako izdvojiti bitne informacije od nebitnih

16/10/2014 15:59

Kako izdvojiti bitne informacije od nebitnih

Kada ste u srednjoj školi, i za kontrolni test treba da naučite više lekcija, jedna od stvari koja vam može pomoći jeste da bitne informacije obeležite markerom u boji tako da ih bolje zapamtite.

Selektivno obeležavanje je strategija koja se može koristiti na svim nivoima učenja. Ono se može koristiti za obeležavanje ključnih reči, datuma, bitnih ideja, ili teza. Kada učenici koriste markere pri učenju, to im pomaže da nauče da obrate pažnju na bitne stvari.

Da biste mogli da izdvojite bitno od nebitnog, potrebna vam je vežba. Pre nego što krenete sa podvlačenjem, prvo bi trebalo da pročitate ceo tekst jednom da biste dobili ideju o tome šta tekst govori.

Zatim treba još jednom da ga pročitate, ali ovaj put da markerom obeležite ono što smatrate da je bitno – ključne reči, činjenice, ili datume. Ne treba podvlačiti cele rečenice.

Kada završite sa podvlačenjem, pogledajte reči koje ste obeležili i na osnovu njih napravite sažetak onoga o čemu se u tekstu radi.

Dobra vežba je da zatim prepričate tekst koristeći te ključne reči, jer ćete tako svojim rečima ispričati to i lakše ćete zapamtiti te informacije.

Ukoliko vam je tako lakše, možete koristiti markere u više boja da organizujete informacije. Na primer, možete da koristite žutu boju za bitne činjenice, a zelenu za dodatne informacije.

16/10/2014 15:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga