Pozitivan stav zaista pomaže deci sa učenjem matematike

26/01/2018 14:09

Pozitivan stav zaista pomaže deci sa učenjem matematike

Istraživači sa Univerziteta Stanford pokazali su da pozitivno razmišljanje kada je matematika u pitanju, utiče i na bolji rezultat prilikom rešavanja matematičkih testova.

Naime, kako su objasnili istraživači, pozitivan stav ima uticaj na uspeh u matematici jednak je i samom količniku inteligencije.

Prethodne studije pokazale su da deca koja su zainteresovana za matematiku i smatraju sebe dobrim u ovom polju, bolje rešavaju testove od onih koji imaju malo negativnije mišljenje o samoj matematici.

Međutim postavlja se pitanje da li su deca spremna da uče zbog intelektualnih sposobnosti ili da li sposobnost utiče na interesovanje za matematiku?

Od čega zavisi uspeh učenja matematike?

Naučnici sa Stanforda kažu da su pozitivan stav i dostignuće kada je matematika u pitanju uzajamno povezani.

Naime, u istraživanju, učestvovalo je 240 dece, od sedam do deset godina. Pokazano je da pozitivne stvari koje izazivaju lučenje dopamina, kao što je hrana ili socijalna interakcija, ne utiču na bolji uspeh u matematici, već da je uspeh povezan sa interesovanjem i time šta su deca smatrala  koliko su uspešna u rešavanju zadataka i za šta su sve sposobna.

“Uzbuđenje i strast ka matematici utiču na uspeh koji deca postižu na predmetima”, zaključak je studije.

26/01/2018 14:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

1 Comment
najnoviji
najstariji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
6 godine ranije

Kao i uvek, pozitivan stav je nesto uz sta ucimo bolje na svim poljima. Sigurno se iz negativnog stava nece izroditi nesto dobro…a ucenje je uvek dobro.

Pretraga