Iščekivanje upisa u srednje škole

29/06/2015 11:31

Iščekivanje upisa u srednje škole

Sve je bliže i bliže upisivanje u srednje škole. Nakon polaganja male mature, usledili su rezultati, nakon čega su budući srednjoškolci popunjavali listu želja.

Ono što se sada čeka jeste raspoređivanje učenika u srednje škole, koje će se vršiti na osnovu bodova koje učenici imaju na kraju osnovne škole (sabrani bodovi dobijeni na osnovu uspeha i bodovi osvojeni polaganjem male mature) i popunjene liste želja, na kojoj se nalaze obrazovni profili za koje je budući srednjoškolac zainterersovan najviše.

S obzirom na to da se lista želja popunjavala na osnovu zainteresovanosti i sklonosti učenika za određene smerove srednjih škola, svi očekuju da će upisati školu koju su stavili na prvi mesto u listi.

Međutim, nije retkost da se to ipak ne desi. Zbog toga je bilo neophodno popuniti bar 10 mesta željenim smerovima i poređati ih od onih za koje je učenik najviše zainteresovan pa sve do onog koji najmanje želi da upiše.

Takođe, dobra taktika je bila i da se na listu želja ne upisuje ni jedan smer za koji učenik nije uopšte zainteresovan, pa čak i ako se taj smer nalazi na poslednjem mestu na listi. Nikad se ne zna kakva će biti zainteresovanost za ostale smerove i kakva će biti konkurencija.

Kako se pripremiti za upis?

Kako bi na što bolji način bili pripremljeni za određenu srednju školu, pre upisa je dobro raspitati se o školama koje bi mogli upisati – gledajući na svoju listu želja. Na taj način budući srednjoškolac će biti spreman za upis, čak i ako to ne bude upis u školu koja se nalazi na prvom mestu na njegovoj listi želja.

Kako bi se izbeglo razočarenje zbog upisa na primer 10. po redu škole sa liste, potrebno je saznati što više o svim smerovima koji se nalaze na listi željenih obrazovnih profila, izučiti dobre i loše strane i pronaći ono što je pozitivno.

Da li je tu u pitanju neki zanimljiv predmet koji nema na nekom drugom smeru ili je to nastavnik za koga stariji učenici te škole kažu da je najbolji… nije bitno. Svaka škola ima svoje predosti i mane, a što se više fokusiramo na dobre stvari – biće bolje.

29/06/2015 11:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga