Pripreme za malu maturu i do 800 evra

21/11/2014 13:48

Pripreme za malu maturu i do 800 evra

Mala matura na kojoj se polaže sedam predmeta za osmake predstavlja veliki stres, a za roditelje veliki trošak.

Da bi pripremili svoju decu za ovaj obiman završni ispit, roditelji plaćaju privatne časove iz bar dva predmeta, pa tako za malu maturu iz kućnog budžeta ode minimum 200, a desi se da se potroši i 800 i više evra.

Najčešće se plaćaju privatni časovi iz matematike, fizike, hemije i srpskog, a za kvalitetnu pripremu samo jednog predmeta roditelji izdvajaju od 100 do 150 evra.

Roditelji čija su deca prošle godine bila u ovoj situaciji ispričali su za “24 sata” kakva je to agonija bila.

Bojana Marić, koja će ove godine slati sina na privatne časove, kaže da je prošle godine slala i ćerku na pripreme iz srpskog, matematike, hemije i fizike. Sa profesorima se dogovorila, tako da je cena jednog časa bila 500 dinara. Išla je četiri dana nedeljno na dvočase iz tih predmeta, što je mesečno iznosilo 16.000 dinara, a do kraja pripreme u te svrhe izdvojili su oko 80.000 dinara i žrtvovali letovanje. Roditelji čija su deca imala malo lošije ocene izdvojili su još više novca.

Jadranka Biljić kaže da je sina slala na pripreme šest dana u nedelji dva meseca pred polaganje testa, a kada su ona i suprug sve izračunali, videli su da je na pripreme otišlo skoro 2.000 evra.

Prosvetne vlasti su u nekoliko navrata govorile da su roditelji krivi što decu šalju na privatne časove, ali je teško zamisliti da se u obrazovnom sistemu gde deca samo bubaju đak može sam pripremiti za polaganje čak sedam predmeta. Roditelji se ne pouzdaju u pripreme u školi jer smatraju da se nastavnik ne može posvetiti svakom detetu dovoljno, bez obzira na to koliko je dobar.

Pripreme u školi su besplatne i organizuju ih nastavnici kao dodatne časove radnim danima. Većina škola počinje sa pripremama u januaru, a OŠ “Kralj Petar Prvi” će krenuti malo ranije, odnosno ovog polugodište – rekao je Mladen Stevanović, direktor ove škole.

Za svih sedam predmeta će se uskoro organizovati pripreme u Domu omladine u Beogradu. Pripreme za treći test počeće 22. novembra, a trajaće do 14. juna, što će ukupno koštati 24.000 dinara. Priprema iz srpskog i matematike takođe ukupno košta 24.000 dinara, a počeće u januaru.

Nov sistem bodovanja

– Uspeh iz škole 70 bodova
– Test iz srpskog 10 bodova
– Test iz matematike 10 bodova
– Kombinovani test (biologija, geografija, istorija, fizika i hemija) 10 bodova
– Formula za računanje uspeha iz škole = 4 * uspeh iz VI razreda + 5 * uspeh iz VII razreda + 5 * uspeh iz VIII razreda

Cene časova*

 

Predmet Cena
 Srpski jezik  od 500 do 1.000
 Fizika  od 400 do 800
 Hemija  od 500 do 1.000
 Matematika  od 400 do 1.000

*cene su u dinarima

Izvor: 24 sata

21/11/2014 13:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga