Novosadski gimnazijalci u trci za “Heroje budućnosti”

13/05/2015 14:35

Novosadski gimnazijalci u trci za “Heroje budućnosti”

Timovi učenika iz Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” i “Svetozar Marković” uključili su se u takmičenje o održivom razvoju, namenjenom mladim inovatorima, pod nazivom “Heroji budućnosti”, koje se održava u 10 zemalja Evrope.

Učenici iz “Jovine” gimnazije pokušavaju da reše problem snabdevanja solarnom energijom u periodu noći – kada sunca nema. Njihova ideja je da kombinovanjem elektrosolanih panela i gorivnih ćelija proiuvode vodonik, a zatim i da ga skladište. Tako bi se, kada nema sunca, proizvodila električna energija za snabdevanje domaćinstva.

Tim iz gimnazije “Svetozar Marković” bavili su se istraživanjem koliko su zdrave namirnice koje učenici jedu za užinu. Prema analizama koje su uradili na Tehnološkom fakultetu, vrednost najčešće užine srednjoškolaca uporedili su sa mišljenjem nutricionista, a direktoru škole predložili osnivanje kantine sa zdravom hranom.

Takmičenje u okviru nemačkog edukativnog projekta “Chemgeneration” pored Srbije, održava se i u Hrvatskoj, Sloveniji, Rumuniji, Bugarskoj, Mađarskoj, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj i Austriji. Od svih poslatih radova biraće se nagrade u dve kategorije; jednog pobednika bira stručni žiri, a drugi će biti izabran glasovima publike, koja može glasati za svog favorita na sajtu “Chemgeneration“.

Najbolji mladi naučnici će dobiti vredne novčane nagrade, dok će njihove škole dobiti sredstva za opremanje laboratorije za hemiju.

Izvor: 021

13/05/2015 14:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga