Obrazovanje ipak zavisi od gena

22/10/2014 14:12

Obrazovanje ipak zavisi od gena

Ukoliko niste dobili dobre ocene, krivite svoje roditelje – bar je to ono što naučnici kažu nakon što su otkrili da obrazovanje ipak zavisi od gena.

Britanska studija koja je uključivala više od 6.500 parova blizanaca pokazala je da variranje ocena iz maternjeg jezika, matematike i raznih nauka može biti objašnjeno različitim genima koje deca nasleđuju od roditelja.

62% procenta razlika u ispitivanoj grupi pripisano je genima. Preostalih 38 procenata može se objasniti uticajem okoline – što podrazumeva širok spektar stvari, od odgoja preko zdravlja do ishrane.

Mnogi drugi faktori, uključujući ličnost i ponašanje, takođe su pod uticajem gena, a utiču na rezultat postignut na testovima. Čak i naše mišljenje o nastavnicima može se povezati sa genima.

Ispitanici su radili testove inteligencije i radili razne testove uključujući i lične osobine, ponašanje i to koliko oni veruju u svoje sposobnosti.

Osim toga, ispitivani su u vezi sa svojim stavom prema školi i nastavnicima i o tome koliko smatraju da im je život kod kuće haotičan i da li im roditelji pružaju dovoljno podrške što se tiče škole.

Nakon toga, istraživači su uporedili odgovore identičnih blizanaca, koji dele isti DNK, sa odgovorima neidentičnih blizanaca koji ne dele isti DNK.

Studija je pokazala da su geni povezani sa svim aspektima živoda, od inteligencije, preko verovanja u sebe, pa do detetovog shvatanja doma i školskog života. Sve ove stvari su uticale na rezultate testova.

Bitno je istaknuti da naslednost ne znači da je budućnost deteta urezana u kamenu, već da različita deca ne uživaju u istim stvarima i nisu vešta u istim stvarima, te za učenje onoga što im teže ide moraju više da se potrude.

22/10/2014 14:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga