Šta je profesionalna orijentacija?

20/10/2014 16:47

Šta je profesionalna orijentacija?

Koju srednju školu upisati – jedna je od glavnih tema učenika i njihovih roditelja. Dosta je poznat slučaj, da prilikom završetka osmog razreda, brojni učenici ne znaju ili se dvoume šta da upišu. 

Svi koji su prošli kroz period upisa u srednju školu, znaju koliko je stresan za decu ali i za same roditelje. Veliki broj učenika već unapred zna šta će da upiše i kojim poslom bi se bavili u životu, ali je veći broj njih koji ne znaju ili se dvoume.

Veoma često učenici osnovne škole nemaju adekvatnu sliku o sebi i svojim sposobnostima, takođe i o tržištu rada i brojnosti obrazovnih profila. U takvim slučajevima, najbolje pomaže profesionalna orijentacija, kroz razgovor sa stručnim ljudima – psiholozima.

Šta je profesionalna orijentacija? Profesionalna orijentacija predstavlja profesionalnu pomoć psihologa, koja se odvija kroz razgovor, testove i davanje brojnih korisnih saveta. Tokom razgovora, stručno lice ima uvid u osobine učenika, njegovu sklonost ka određenim profesijama, interesovanjima i slično i na osnovu svih tih informacija, daje učeniku koristan savet za njega i njegovo dalje školovanje i usavršavanje.

Ove informacije psiholog prikuplja od učenika putem razovora ili putem testova.

Gde se radi profesionalna orijentacija? Profesionalna orijentacija se realizuje u okviru škole sa pedagozima i psiholozima, takođe postoje i psihološki centri i agencije.

Ukoliko niste sigurni koja je škola najbolja za vas, ili se dvoumite šta da upišete, savetujemo vam da se obratite stručnom licu da vam pomogne kroz profesionalnu orjentaciju, ili čak da se obratite roditeljima. Oni vas ipak najbolje poznaju od svih.

20/10/2014 16:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga