Neadekvatno ocenjivanje u srpskom školstvu

04/11/2014 12:05

Neadekvatno ocenjivanje u srpskom školstvu

Često ocene đaka u školi za roditelje mogu predstavljati iznenađenje. Iako postoje pravilnici o ocenjivanju, kriterijumi po kojima profesori ocenjuju često su neujednačeni.

Iako je znanje bitnije od ocene, đacima često teško padaju loše ocene. Retko kad se desi da učenici priznaju da su lošu ocenu zaslužili, a često se desi da se ni roditelji ne pomire sa tom ocenom, čak iako čuju obrazoloženje.

Učenici kažu da ima nastavnika koji sabiraju ocene sa kontrolnih i pismenih, te tako dolaze do zaključne, ali da ima i onih koji obraćaju pažnju i na trud i rad učenika.

Jedan učenik je rekao da, u slučaju da je ocena nerealna, roditelji mogu da dođu da poprave tu ocenu.

Oni se boje za svoje dete i imaju strah od završnog ispita i upisa u srednju školu zbog velike konkurencije, pa često vrše pritisak na profesore, a ponekad čak i prete, kaže psiholog Lidija Maksić.

Isto znanje se često različito vrednuje, a kriterijumi nisu ujednačeni, što priznaju i sami nastavnici.

Milorad Sokić iz Foruma beogradskih gimnazija, kaže da je kod nas još uvek prisutan model obrazovanja “ja sam profesor sa svojim karakteristikama, ja tražim ovo, ne tražim ono, ovo su moji principi, a ne ono”. Zato se prave testovi za isto gradivo koji se razlikuju i po težini i po konceptu. On kaže da testove izmišljaju profesori, i da je to razlog za ovu pojavu.

Očigledan primer razlike u ocenjivanju je to što neki vukovci u osnovnoj školi ne mogu da opravdaju ocene u srednjoj školi. Da ne bi do toga dolazilo, nadležni su preduzeli određene mere.

Radi se na pravilniku i obučavanju nastavnika o pravilnom ocenjivanju, koje bi obuhvatilo sve nastavnike u sistemu, rekla je Snežana Marković iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Deo obuke obaviće se onlajn, tj. nastavnici će putem interneta moći da pristupe kursu ocenjivanja, a u interakciji sa kolegama i instruktorima, moći će da podešavaju kriterijume za ocenjivanje.

Izvor: RTS

04/11/2014 12:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

1 Comment
najnoviji
najstariji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Kornelije Kovac
8 godine ranije

Ако је проблем то што наставници сами праве тестове, нек их прави надлежно Министарство и нек их шаље наставницима.

Pretraga