Srednja škola dosadna, stečeno znanje nepotrebno?

30/12/2014 13:45

Srednja škola dosadna, stečeno znanje nepotrebno?

Na osnovu istraživanja koje je sprovelo Ministarstvo prosvete, a u kojem je učestvovalo više od 7.000 učenika, polovina gimnazijalaca misli da u školi uči previše bespotrebnih stvari. Trećina učenika smatra da nastava nije zanimljiva, a više od 30 posto ispitanika je pre upisa očekivali mnogo više od škole.

Istraživanje “Stavova učenika o srednjoškolskoj nastavi i nastavku školovanja na visokom obrazovanju” urađeno je uz pomoć učenika završnih razreda 81 gimnazije i srednje stručne škole, odnosno oko 10 odsto učenika u Srbiji iz ove generacije.

Tek svaki treći učenik je ubeđen da će mu ono što je naučio u školi koristiti u budućnosti, dok je svaki drugi srednjoškolac nesiguran u korisnost stečenog znanja.

Skoro polovina gimnazijalaca (43 odsto) prijemni ispit sprema na privatnim časovima, a privatne časove pred prijemni uzima 27 odsto maturanata stručnih škola.

Istraživanje je dalje pokazalo da se srednjoškolci o budućim studijama najviše informišu putem medija i interneta.

40 posto ispitanih gimnazijalaca ima stav da sa diplomom sa fakulteta mogu da odu u inostranstvo, a od svih ispitanih samo 68 odsto gimnazijalaca, odnosno 57 odsto maturanata stručnih škola željno isčekuje studentski život.

Iako se svaki deseti ispitanik izjasnio da mu je za vreme srednje škole bilo dosadno, ipak su potvrdili da su u tom periodu stekli mnogo prijatelja. Mada svaki drugi srednjoškolac oseća tremu pred prijemni ispit, ipak je vera u bolju budućnost i spostveni uspeh u školovanju ono što oseća gotovo 100 posto ispitanih đaka.

30/12/2014 13:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

1 Comment
najnoviji
najstariji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Kornelije Kovac
8 godine ranije

Xax. Gimnazijalci bi hteli da imaju petice iz svih predmeta pa im onda preobimno gradivo. Lakše malo, genijalci. Nije sramota imati 2 ako te neki predmet ne zanima pa ga otaljavaš.

Pretraga