Zrenjanin: Međunarodna filozofska olimpijada

25/02/2016 13:06

Zrenjanin: Međunarodna filozofska olimpijada

Kvalifikacije za Međunarodnu filozofsku olimpijadu održaće se u subotu, 27. februara sa početkom u 10 časova u informatičkom kabinetu Zrenjaninske gimnazije.

Najbolji učesnik školskog takmičenja u pisanju eseja na engleskom jeziku predstavljaće Zrenjaninsku gimnaziju u Požarevcu 19. marta.

Nakon takmičenja u Požarevcu, dva prvoplasirana učenika će učestvovati na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi koja se ove godine održava u Gentu u Belgiji.

Propozicije SOFije:

  • Učenik bira jednu od četiri ponuđene teme – filozofska citata
  • Pisanje eseja traje četiri sata
  • Esej se piše na engleskom jeziku
  • Esej se piše na računaru (ukoliko ne nestane struje)
  • Eseji su šifrovani tokom bodovanja
  • Boduju se: koherentnost, uverljivost argumenata, filozofsko znanje, originalnost, relevantnost

Međunarodna filozofska olimpijada održava se od 1993. godine pod patronatom UNESCO-a i FISP-a. Cilj ove manifestacije je pored popularizacije filozofije, razvijanje filozofske radoznalosti učenika, kao i kritičkog i kreativnog mišljenja, promišljanje o filozofskim problemima u nauci, društvu i umetnosti savremenog sveta i intelektualna razmena među maldim ljudima različitih zemalja.

Ove godine Međunarodna filozofska olimpijada će se održati u Belgiji krajem maja meseca, a učenicima iz Srbije je omogućeno učestvovanje zahvaljujući Požarevačkoj gimnaziji, koja je u skladu sa svojim međunarodnim aktivnostima na polju nastave filozofije organizovala kvalifikacije po propozicijama i ciljevima koji odgovrajau onima na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi.

25/02/2016 13:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga