Biće mesta i za drugi upisni krug u školama za talente

09/06/2017 10:01

Biće mesta i za drugi upisni krug u školama za talente

Nakon prijemnih ispita u srednjim školama za talentovanu decu i objavljivanja preliminarnih lista za upis ostalo je još mesta za drugi upisni krug.

U muzički, baletskim i dizajnerskim srednjim školama objavljeni su preliminarni rezultati prijemnih ispita na koje su učenici mogli da se žale i na osnovu kojih se prave konačne rang liste za upis.

Umetničke srednje škole u Vojvodini

U Vojvodini postoji sedam muzičkih, dve baletske i jedna dizajnerska srednja škola, kao i jedano odeljenje za dizajnere u gimnaziji. Ukupno ima mesta za upis 548 prvaka, od kojih je 64 mesta namenjeno za učenike koji će nastavu pohađati na mađarskom jeziku.

Za prijemni ispit prijavilo se 486 učenika osmih razreda, dok je ovaj ispit položio 431 kandidat za upis.

Za 100 mesta na pet smerova (tehničar dizajna ambalaže, grafike, enterijera i industrijskih proizvoda) u Školi za dizajn “Bogdan Šuput” u Novom Sadu konkurisalo je 126 učenika, a prijemni je položio 121 osmak. Za nastavu na mađarskom jeziku na smeru tehničara dizajna grafike u istoj školi, gde ima mesta za 20 učenika, prijemni je položilo pet kandidata.

Na smeru likovnog tehničara u Gimnaziji “Boljai” u Senti, gde se nastava odvija na mađarskom jeziku ima mesta za upis 20 učenika, a prijemni je od 24 prijavljena kandidata položilo njih 21.

U Baletskoj školi u Novom Sadu na smeru klasičnog baleta popunjeno je svih šest mesta koliko je predviđeno za upis, a za 16 mesta na smeru igrača narodnih igara prijemni je položilo devet kandidata, dok je za šest mesta na smeru za savremenu igru prijemni položilo sedam kandidata.

Sva mesta u Baletskoj školi “Dimitrije Parlać” u Pančevu su zauzeta. Od osam prijavljenih kandidata za upis na smer klasičnog baleta prijemni je položilo njih sedam, dok će ih samo šest biti upisano, koliko mesta ima i na smeru za savremenu igru – i sva su popunjena.

Slobodna mesta za drugi upisni rok

Za učenike koji žele da pohađaju srednju školu za dizajnere mesta u drugom upisnom roku biće u Školi za dizajn “Bogdan Šuput” u Novom Sadu i to samo u odeljenjima za učenike koji će nastavu pohađati na mađarskom jeziku.

Biće po koje mesto slobodno za drugi upisni rok i u Baletskoj školi u Novom Sadu, kao i u muzičkim školama u Subotici, Pančevu i Sremskoj Mitrovici.

Svih osam mesta na smeru za dizajnera zvuka u Muzičkoj školi “Josif Marinković” u Zrenjaninu su popunjena, a za isti broj mesta na smeru za muzičkog saradnika u ovoj školi prijavilo se 12 kandidata, ali je prijemni položilo njih 11. Na instruumentalnom smeru u ovoj školi ima mesta za upis 16 kandidata, dok je od 23 prijavljenih za polaganje prijemnog ispita isti položilo njih 19.

U Muzičkoj školi u Vršcu popunjena su oba smera – i za muzičkog izvođača i za muzičkoj saradnika, a ukupno je bilo mesta za upis po 16 učenika u oba odeljenja.

Kalendar upis u srednje škole 2017

U Muzičkoj školi “Jovan Bandur” u Pančevu ostalo je još pet slobodnih mesta za upis na izvođački smer koji ove godine može upisati 24 đaka. Za muzičkog saradnika se u ovoj školi prijavilo sedam kandidata od kojih je prijemni položilo njih šest, pa je za drugi upisni rok ostalo još dva prazna mesta.

Na smeru za muzičke izvođače sa nastavom na srpskom jeziku u Muzičkoj školi u Subotici za osam mesta prijemni je položilo 13 kandidata, dok je za isti broj mesta na ovom smeru sa nastavom na mađarskom jeziku prijemni položilo svih pet prijavljenih. Za upis na smer za muzičke izvođače džez muzike sa nastavom na srpskom jeziku samo su dva kandidata konkurisala za osam mesta koliko je predviđeno za upis, a na ovom smeru na mađarskom jeziku prijemni je položilo samo jedan kandidat. Svih osam mesta na smeru za muzičke saradnike sa nastavom na srpskom jeziku biće popunjena posle prvog upisnog roka, dok je na tom smeru sa nastavom na mađarskom jeziku za isti broj mesta konkurisalo i prijemni položilo četiri kandidata.

Već u prvom upisnom roku popunjeno je svih 40 mesta na smeru za muzičke izvođače u Muzičkoj školi “Isidor Bajić” u Novom Sadu, kao i svih 24 mesta na smeru za muzičke saradnike, a prijemni za ova smera položilo je 12 kandidata više nego što je normom predviđeno za upis.

Svih osam prijavljenih kandidata za upis na osam mesta na smeru za dizajnere zvuka u Muzičkoj školi “Petar Konjović” u Somboru položilo je prijemni ispit, a isti broj mesta je bio i za upis na smer za muzičke izvođače, za koji je konkurisalo 12 kandidata, a prijemni položilo njih devet. Na smeru za muzičke izvođače tradicionalne muzike, gde za upis ima osam mesta, konkurisalo je devet kandidata, a prijemni položilo njih osam.

Za upis na smer za muzičke izvođače u Muzičkoj školi “Petar Kranjčević” u Sremskoj Mitrovici konkurisalo je 11 učenika, prijemni položilo njih 10, dok će samo osam biti upisano, koliko mesta ima i na smeru za muzičke saradnike, gde su tri mesta ostala za drugi upisni rok.

Sabiranje bodova za upis

Bodovima koje su učenici osvojili na prijemnog ispitu biće dodati bodovi osvojeni na takmičenjima u osmom razredu iz predmeta koji su važni za smer za koji je učenik polagao prijemni ispit. Nakon toga, dobijenom zbiru bodova biće dodati i bodovi koje učenik osvoji na polaganju završnog ispita, kao i bodovi koje dobija na osnovu uspeha na kraju šestog, sedmog i osmog razreda osnovne škole.

Tek kada se saberu svi bodovi koje učenika dobija napraviće se konačne rang liste za upis u srednje škole ili odeljenja za talentovane.

09/06/2017 10:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga