Štrajk u prosveti: Više se ne zna ko štrajkuje, a ko ne

18/11/2014 11:46

Štrajk u prosveti: Više se ne zna ko štrajkuje, a ko ne

Juče su prosvetni radnici započeli najavljeni štrajk, a predstavnici četiri reprezentativna sindikata tvrde da je skraćenjem časova štrajkovalo oko 60 odsto škola, dok Ministarstvo prosvete tvrdi da se nastava redovno odvijala u 63 odsto škola.

Ono što je obeležilo jučerašnji školski dan jeste haos, jer u većini škola nisu štrajkovali svi nastavnici, već je određeni broj držao skraćene časove, a drugi su držali časove od 45 minuta.

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je da mu je drago što je najveći broj nastavnika, uprkos teškoj finansijskoj situaciji, stavio interes đaka na prvo mesto.

Unija sindikata prosvetnih radnika istakla je da je osnovni zahtev prosvetnih radnika da budu izuzeti od smanjenja plata u javnom sektoru, a traži se i uvođenje platnih razreda i pregovori o kolektivnim ugovorima.

Novi Sad

Od ukupno 52 škole, nijedna nije u potpunosti obustavila nastavu, a 55 odsto škola držalo je časove od 30 minuta.

Kragujevac

U Šumadiji ima ukupno 64 škole, a od njih je 27 u štrajku. Načelnik školske uprave Radojko Damnjanović kaže da 42 odsto prosvetnih radnika štrajkuje, a u Kragujevncu je od 35 škola 17 u štrajku.

Kraljevo

Načelnik Školske uprave u Kraljevu Žarko Milosavljević rekao je da od 43 škole na području Kraljeva, Vrnjačke Banje i Raške, 28 štrajkuje skraćenim časovima, a ukupno 146 prosvetnih radnika radi normalno.

Čačak

Na teritoriji Čačka postoji 25 osnovnih škola, a samo u tri se nastava odvijala normalno, a u drugim školama su časovi bili skraćeni.

Zrenjanin

Podaci o školama u štrajku u srednjem Banatu razlikuju se u zavisnosti od toga ko ih saopštava. Ranko Hrnjaz, čelnik Nezavisnog sindikata javnih službi, kaže da je u Zrenjaninu i opštinama Žitište, Novi Bečej, Sečanj i Nova Crnja 95 odsto škola štrajkovalo.

S druge strane, Staniša Banjanin, Načelnik Školske u prave za Banat kaže da je prepodne štrajkovalo 83 škole, a sa presekom iz popodnevne smene dobio je podatak da je 95 škola u obustavi od ukupno 192, što predstavlja oko polovinu.

Niš

U Nišu su od ukupno 56 osnovnih i 23 srednje škole časovi bili skraćeni u 27 osnovnih i srednjih škola. Međutim, u školama koje su započele štrajk, dosta nastavnika i profesora ne želi da štrajkuje, pa drže časove redovno.

Kruševac

Prema podacima Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije u Rasinskom okrugu je od 52 škole štrajkovalo 42. Školska uprava tvrdi da se štrajkovalo u 39 škola.

Izvor: Blic

18/11/2014 11:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga