Dobar posao posle srednje škole?

16/10/2014 16:00

Dobar posao posle srednje škole?

S obzirom na to da su školarine sve veće, a ekonomska kriza vlada ovim prostorima, sve više mladih ljudi se odlučuje ili da napusti fakultet ili da ga ne upisuje uopšte.

Umesto toga, odlučuju se da upišu srednje škole nakon kojih mogu relativno lako da nađu posao jer su ta zanimanja tražena, a i dobro su plaćena. Zato oni biraju zanimanja poput ovih:

Zavarivač

Jedno od najtraženijih zanimanja u Srbiji je atestirani zavarivač. Najosnovnije stvari mogu da se nauče za nekoliko meseci na raznim obukama koje koštaju od 1000 do 5000 evra. Često se dešava da se nađe posao u inostranstvu gde može da se zaradi do 20000 evra. Plata je oko 1000 evra.

Kuvar

U dosta ekonomskih i ugostiteljsko-turističkih škola postoje kuvarski smerovi. Ukoliko uspete da nađete posao u dobrim restoranima i hotelima, možete da zaradite i do 80 hiljada dinara mesečno. Ukoliko napredujete i postanete šef kuhinje, možete da zaradite čak više od 100 hiljada dinara, a jedno pripremanje hrane za svečanu priliku se naplaćuje i do trista evra.

Pekar

Hrana je nešto što će nam uvek trebati, a pekarski zanat je sve više na ceni – i to ne zbog hleba, koji se danas mesi u mašinama, već zbog finih, lisnatih peciva i sličnih proizvoda koje ne znaju svi da naprave. Zato, ukoliko se odlučite za ovu profesiju, i umete da napravite ono što se od vas traži, možete da zaradite i do petsto evra.

Zidar, kermaičar, vodoinstalater

Dnevna zarada iskusnog zidara kreće se od 25 do 30 evra, a montažeri klima uređaja preko leta naplaćuju to i do 70 evra, u zavisnosti od posla. Keramičari zarađuju oko 10 evra po kvadratu postavljenih pločica, a vodoinstalateri zarade oko 250 evra za opremanje kupatila.

Lični trener

Za sertifikat ličnog trenera potreban vam je samo sertifikat na nekoj od brojnih obuka koje koštaju 240 evra i više, a ukoliko se pokažete i radite svoj posao kako treba, ovo može da se isplati. U proseku, sat vremena vežbanja košta hiljadu dinara, a mesec dana treninga sa jednom osobom oko 12 hiljada dinara.

Komercijalista

Da biste bili komercijalista, potrebno je da umete da radite sa ljudima, da posedujete dobre komunikacione veštine, da umete da pregovarate i da imate vozačku dozvolu. Ovo je jedno od najtraženijih zanimanja, a prosečna plata je oko petsto evra plus procenat od prodaja koje obavite.

Programer

Ukoliko je programiranje vaša strast, i umete dobro da radite taj posao, verovatno će vas zaposliti čak iako nemate završen fakultet. Ono što se ceni kod ovog zanimanja je znanje koje pokažete, a koje stičete radom i učenjem programskih jezika. Najveća prednost je što se može raditi od kuće, bilo za razne firme, ili za sopstvene projekte.

Frizer

Ukoliko ste dobri u svom poslu i imate novca da uložite u reklamiranje, možete da zaradite i hiljadu evra mesečno. Cena šišanja kod kvalitetnog frizera se kreće i do 2500 dinara, a određeni tretmani koštaju i mnogo više.

Maser

Da biste bili maser, potrebno je završiti obuku koja može da košta od 100 do 500 evra. Sat vremena masiranja košta od 1000 do 3500 dinara, pa se ovaj novac lako može povratiti. Ovo je takođe jedno od najrasprostranjenijih zanimanja, pa je jedini problem to što ima dosta masera na tržištu.

16/10/2014 16:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga