10 najčešćih grešaka srednjoškolaca

15/09/2014 13:45

10 najčešćih grešaka srednjoškolaca

Srednja škola je vreme kada polako prihvatamo odgovornost za svoje postupke, kada oblikujemo svoj um i iskusimo mnogo novih stvari.

Međutim, ponekad srednjoškolci naprave neke greške koje utiču na njihov uspeh u školi, a kasnije i na upis na fakultet. Zato treba znati koje su to greške, kako biste mogli da ih izbegnete. Pogledajte koje su to greške.

1. Prva godina nije toliko bitna, popraviću ocene kasnije

Ukoliko lenčarite tokom prve godine, posle će vam biti mnogo teže da pustite korak. Nemojte zaboraviti da vam i ocene sa prve godine ulaze u prosek, a kasnije vam se računaju kao bodovi za upis na fakultet.

2. Žrtvovanje ocena zbog druženja

Naravno da je društveni život u srednjoj školi bitan, ali to ne znači da ne možete i da dobijate dobre ocene. Dobre ocene su vaša karta za fakultet koji želite da upišete, a to vam otvara nove prilike što se tiče karijere. Iako vam se srednja škola može činiti kao da traje večno, ona traje samo četiri godine, utiče na to koji fakultet ćete upisati, a samim tim i na vašu karijeru i život.

3. Propuštanje časova i domaćih zadataka

Na času možete da saznate dosta toga, i mnogo je lakše zapamtiti gradivo ako ste na času kada se ono obrađuje. Nikad se ne zna – neki predmet može da vam postane i omiljeni, pa čak i da utiče na izbor fakulteta koji ćete upisati. Nemojte ni propuštati da radite domaći – domaći vam pomažu da naučite materiju bolje, a ukoliko bolje razumete materiju, imaćete i bolje ocene i bolji prosek.

4. Propuštanje prilike za popravku ocene

Neki profesori su veoma razumni i odlučuju da organizuju dodatne termine za popravljanje ocena, kao i da produže rok za rad na nekim zadacima. Ovakve prilike se ne dobijaju uvek i treba ih iskoristiti na najbolji mogući način.

5. Pretpostavka da vas profesor ne voli i da vam zato ne ide

Vaša budućnost je vaša odgovornost, i ne bi trebalo da dopustite da se vaša osećanja umešaju u vaše obrazovanje. Verovatno se nećete slagati sa svim profesorima, ali to nije razlog da odustanete. Ukoliko imate problema sa nekim predmetom, zamolite profesora da vam pomogne, ili idite na privatne časove. Školi je u cilju da uspete ako ste vredni i voljni da radite.

6. Izbegavanje sekcija

Mnogi učenici kažu da nemaju vremena za sekcije u školi, ali treba imati u vidu da su te aktivnosti odličan način da poboljšate svoj društveni život. Osim toga, tako razvijate svoju veštinu rađenja više stvari u isto vreme, a to je veština koja će vam mnogo koristiti na fakultetu. Međutim, to ne znači da treba da se upišete na svaku sekciju koja postoji u vašoj školi; samo pokušajte sa par da vidite šta vam najviše odgovara. Zatim se posvetite onome što vam se sviđa.

7. Škola se svodi na ples, žurke i sport, a ne časove

Ovo je velika greška. Iako su društvene aktivnosti bitan deo života srednjoškolaca, ne bi trebalo da budu glavna stvar u školskom danu. U srednjoj školi bi trebalo da se fokusirate na učenje, a samim tim i pripremanje za fakultet.

8. “Ne treba mi pomoć”

Ukoliko imate problema u školi, postoji dosta ljudi koji mogu da vam pomognu: roditelji, profesori, prijatelji i školski pedagog mogu da vam pomognu ukoliko vam treba savet ili pomoć. Profesori i pedagozi su odabrali tu profesiju zbog toga što žele da pomognu učenicima da uspeju, a vaši roditelji i prijatelji vas dobro poznaju i mogu da vam pruže podršku.

9. Ne postavljati pitanja na času

Kaže se da je jedino glupo pitanje ono koje nije postavljeno. Nećete znati sve odgovore, a nećete ih dobiti ukoliko niste voljni da postavljate pitanja. Ako ne razumete nešto na času, velika je verovatnoća da još učenika ne razume istu stvar.

10. Biranje predmeta samo zbog prijatelja

Može da bude zabavno da imate sve iste časove kao vaši prijatelji, ali takođe može da vam odvlači pažnju. Možda vas ne zanimaju iste stvari kao vaše prijatelje, pa ako su vam zanimljivi neki predmeti koji nisu vašim prijateljima, ne ustručujte se da ih uzmete.

15/09/2014 13:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga