5 načina da se motivišete da radite domaći – koliko god da ste umorni

08/10/2014 13:30

5 načina da se motivišete da radite domaći – koliko god da ste umorni

Upravo ste završili sa radom po kući, umorni ste, a sada treba da radite domaći? Kako da ne.

Donosimo vam pet praktičnih saveta kako da se motivišete da radite domaći – koliko god da ste umorni.

1. Podelite zadatke u manje delove.

Ukoliko imate dosta domaćeg ili morate da napišete dugačak rad, podelite zadatak na manje delove. Time ćete učiniti da vam se svaki deo čini mnogo lakši od jednog velikog zadatka. Na primer, umesto da se patite sa esejom od deset stranica, razmišljajte o tome kao o malim, lakšim zadacima tokom nekoliko dana.

2. Petominutni trik

Ovo vam može dosta pomoći. Trik je u tome da kažete sebi kako ćete učiti samo pet minuta, a ukoliko vam i dalje ne bude išlo, prestaćete. Većina ljudi koji se posvete učenju pet minuta uglavnom i nastave da uče, baš zato što je najteže naterati se da počnete da učite.

3. Postavite ciljeve

Svaki put kada krenete sa učenjem, trebalo bi da zapišete koji su vam ciljevi. Ti ciljevi bi trebalo da budu prosti poput ovih:

– Pročitati knjigu

– Zabeležiti nešto

– Napraviti fleš kartice

– Napisati kostur rada

Zapisivanjem ciljeva lakše ćete se fokusirati na područja koja treba da završite i osećaćete se dobro svaki put kada ispunite jedan cilj i precrtate ga sa liste.

4. Nagradite se nakon učenja

Isplanirajte nagradu za sebe nakon što završite učenje. Nagrada ne mora da bude nešto skupo – može da bude i nešto poput igranja igrica do surfovanja po fejsbuku. Samo se potrudite da to bude nešto što će vas motivisati da učite.

5. Zamolite prijatelje i porodicu da vas ne ometaju

Obično su prijatelji i porodica ti koji vas ometaju prilikom učenja; često je to i nenamerno. Ukoliko im to napomenete, manje je verovatno da će vam odvlačiti pažnju drugim stvarima ili da će praviti buku.

08/10/2014 13:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga