Drugi srpski ustanak

24/04/2018 16:06

Drugi srpski ustanak

Na današnji dan, 24. aprila 1815. godine, počeo je Drugi srpski ustanak.

Nakon što je turska vlast obnovljena, njena uprava izaziva drugi ustanak.

Srpski narod stavljen je van zakona, bez zaštite na tri nedelje, dok je turska vojska radila šta je htela. Nakon tri nedelje, teror nije prestao. U zimu 1814. godine, Turci počinju sa obnovom Kalemegdanske tvrđave. Srbi se odvode kako bi radili, a dosta njih i umire od napornog rada.

Drugi ustanak otpočeo je spontano, kada su lokalne srpske starešine počele da ubijaju Turke, sakupljače poreza i opsadom Rudnika. Na praznik Cveti, 12. aprila 1815. godine u Takovu se odigrao zbor narodnih prvaka. Tada je doneta odluka da se podigne novi ustanak. Knez Miloš Obrenović izabran je za vođu, kao tvorac moderne srpske države.

Ustanak se brzo raširio i počeo da ruši tursku vlast. Odnete su dve pobede, kod Požarevca i kod Čačka. Knez Miloš nije dozvoljavao agresiju nad zarobljenicima, pogotovo prema višim činovima.

Sultan je ubrzo poslao vojske iz Bosne i iz Skoplja. Tada je Miloš doneo odluku da pregovara sa Turcima, ali da bi razgovarao sa njima morao je da prihvati njihovu vlast, kako bi u okviru iste tražio prava.

24/04/2018 16:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga