Besplatno polaganje za međunarodne diplome iz nemačkog

06/03/2017 14:35

Besplatno polaganje za međunarodne diplome iz nemačkog

Jedan od svetskih jezika svakako je nemački jezik, koji je drugi po broju učenika osnovnih i srednjih škola u Srbiji koji ga pohađa (posle engleskog jezika), a uči ga 156.000 učenika.

Kako bi srednjoškolcima i osnovcima bilo omogućeno besplatno polaganje za međunarodno priznate diplome iz nemačkog jezika, koje su neophodne za rad ili dalje školovanje na ovom jeziku, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i ambasador Republike Nemačke u Republici Srbiji Aksel Ditman potpisali su

Aneks Memorandum o razumevanju o polaganju ispita i sticanju diplome iz nemačkog jezika Konferencije ministar kulutre pokrajina u SR Nemačkoj u školama u našoj državi.

Memorandumom potpisanim 2012. godine bilo je uključeno 15 gimnazija i samo jedna osnovna škola, a vremenom se broj škola povećavao, pa je sada moguće u čak 27 škola polagati DSD ispit.

Tako učenici u Beogradu, Čačku, Inđiji, Jagodini, Kikindi, Kraljevu, Leskovcu, Nišu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Sremskim Karlovcima, Somboru, Subotici, Užicu, Zaječaru i Zrenjaninu mogu besplatno da polažu test iz nemačkog jezika za dobijanje ove diplome koja je međunarodno priznata.

Ove godine se polaganje organizuje 9. marta, a širom Srbije se prijavilo 682 učenika osnovnih i srednjih škola.

Novim Aneksom 1 inicijalnog Memoranduma, pored srednjih, uključeno je i dosta osnovnih škola koje bi trebalo da pripremaju učenike za polaganje višeg – B2/C1 nivoa iz nemačkog jezika u gimnazijama i srednjim školama.

06/03/2017 14:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

1 Comment
najnoviji
najstariji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Zoran
5 godine ranije

Postovani,
Da li ce se organizovati besplatno polaganje ispita u toku 2018 godine?

Pretraga