Ocenjivanje osnovnih i srednjih škola u Srbiji

13/03/2015 13:59

Ocenjivanje osnovnih i srednjih škola u Srbiji

Ocenjivanje škola u Srbiji, koje sprovodi Nacionalni prosvetni savet (NPS), pokazalo je da najviše osnovnih i srednjih škola radi za “trojku”, što nije tako loše, s obzirom da je raspon ocena od jedan do četiri.

Skoro 40 odsto gimnazija u našoj državi dobilo je nedovoljnu ocenu ili dvojku, a tek svaka deseta gimnazija radi za četvorku. Prema rezultatima istraživanja, stručne škole su u Srbiji uspešnije od gimnazija, s obzirom na to da je svaka četvrta stručna srednja škola ocenjena četvorkom.

Za sada je ocenjena skoro polovina škola u Srbiji, a akcija traje već dve i po godine.

– Ulazimo u treću godinu spoljašnjeg vrednovanja škola i do sada smo ocenili gotovo polovinu – 46 odsto osnovnih (552) i 29,4 srednjih škola (151). U oceni opšteg kvaliteta dominiraju trojke i četvorke, što znači da imamo dobre škole, a najmanje je jedinica – rekla je Jelena Petrović iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja (ZVKOV).

Pri ocenjuvanju škola gleda se sve: rad na časovima, dnevnici, opremljenost učionica, bezbednost i čistoća škole. Razgovara se sa direktorima, nastavnicima, đacima, roditeljima, članovima školskog odbora.

One škole koje dobiju jedinicu ili dvojku pri ocenjivanju, u obavezi su da preduzmu određene aktivnosti kako bi otklonile nedostatke u svom radu.

Izvor: Politika

13/03/2015 13:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga