Kako održati prezentaciju ispred razreda?

21/09/2022 13:10

Kako održati prezentaciju ispred razreda?

Vaš je red da održite prezentaciju ispred svog razreda.

Međutim, niste dobar govornik, imate tremu, ruke vam se tresu, a glas vam podrhtava. Kako biste prezentaciju održali kako treba, potrebno je da pobedite strah i nelagodu.

Saveti

Saznajte što se od vas očekuje. Najverovatnije je da vaš nastavnik od vas očekuje da istražite određenu temu i da je ispredajete ostatku razreda. Ukoliko radite grupnu prezentaciju, nastavnik će svakog učenika posebno posmatrati, kao i timski rad, odnosno doprinosite li svi podjednako.

Priprema

Dobro se pripremite. Pre prezentacije istražite temu, tako da je dobro razumete. Napravite plan prema kom će prezentacija i vaše predavanje teći. Obavezno se konsultujte s nastavnikom o pravcu predavanja.

Uložite trud, to se itekako vidi. Tokom prezentacije, nastavnik će obratiti pažnju na to da li ste razumeli temu i ono što je od vas tražio.

Za istraživanje koristite izvore, posetite biblioteku, knjižaru, istražite na Internetu i potražite zanimljive podatke.

Selektujte podatke i izvucite najbitnije, a zatim dobro razmislite kojim redosledom ćete ga predstaviti. Takođe razmislite i o upotrebi rekvizita, o učešću publike, o pitanjima, o debati..

Budite smireni, a ukoliko vam se ruke tresu kada ste nervozni, potražite rekvizit koji ćete držati u rukama tokom prezentacije.

Obavezno koristite kartice/stikere sa beleškama. Nemojte samo izaći ispred razreda s papirom u rukama s kog ćete sve samo pročitati. Dovoljni su mali podsetnici da vas usmere. Na taj način možete održati kontakt očima s publikom i podstaknuti njihovo zanimanje za vaše izlaganje.

21/09/2022 13:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga