Prosvetari: Potreban nam je Robin Hud

17/11/2014 15:53

Prosvetari: Potreban nam je Robin Hud

U jednom delu osnovnih i srednjih škola u Srbiji danas su časovi skraćeni na 30 minuta zbog štrajka prosvetara.

Prema rečima Jasne Janković, portparolke Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), još uvek je rano da se zna tačan broj škola koje učestvuju u štrajku, ali očekuje se da će ih biti oko hiljadu.

Ona kaže da su prosvetari štrajk najavili još 29. oktobra, kada su rekli da će baš ovog dana početi štrajk i časovi biti skraćeni na 30 minuta. U petak su razgovarali sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem, međutim, do dogovora nije došlo.

Prosvetari insistiraju da se teret štednje raspodeli ravnopravno, tako da “očekuju od vlade da bude Robin Hud” i uzme onima koji imaju mnogo, a ne onima koji imaju malo ili nemaju ništa.

Ona je zatim ukazala na činjenicu da je prosečna plata u javnom sektoru 70.000 dinara, a u prosveti ona iznosi 42.000 dinara. Zbog toga, kažu, treba uvesti jedinstvene platne razrede.

Prosvetari takođe zahtevaju da se hitno započnu pregovori o Posebnom kolektivnom ugovoru i izmenama i dopunama zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Jasna kaže da je u Srbiji nemoguće pregovarati dok se ne objavi štrajk.

Štrajk su najavila sva četiri reprezentativna sindikata prosvete – USPRS, Sindikat radnika u prosveti Srbije, “Nezavisnost” i Sindikat obrazovanja Srbije.

Izvor: Blic

17/11/2014 15:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga