Potrebna vam je motivacija za učenje?

07/09/2018 12:08

Potrebna vam je motivacija za učenje?

Nastava je počela, a kako biste bili spremni za prve provere znanja, morate “zagrejati stolicu”.

Mnogi đaci se teško da motivišu za učenje nakon letnjeg raspusta.

Kako povećati motivaciju?

Zaplovite spremni u nove školske izazove, obaveze i pokažite da vi to možete!

Ne uči mi se

Počnite da učite i onda kada nemate inspiraciju. Nemojte je čekati! Neke stvari jednostavno morate naučiti i odraditi, iako je dosadno ili naporno. Morate razumeti da inspiracija za učenje možda neće ni doći, a vi morate početi.
Najteže je početi ali kada jednom krenete, može se desiti da vam ne bude teško, da gradivo lako obrađujte, a možda “naletite” i na nešto što će vam biti zanimljivo i što će vas navesti na dalje učenje.

Previše gradiva

U ovom slučaju, podelite gradivo na manje delove i vodite beleške. Učite deo po deo, tako ćete lakše savladati gradivo.

Najlakše je odustati. Jednostavno promenite pristup učenju.

Kada savladate prvi deo, on će vas potaći da naučite drugi, a zatim i treći. Tako ćete, malo po malo, savladati celu lekciju.

Dosadno štivo

Ukoliko vam je sadržaj koji treba da spremite dosadan, potrudite se malo i pronađite poglavlje koje vam je zanimljivo, te krenite od njega. Zanimljive informacije ćete odmah zapamtiti, pa ćete na taj način i povećati samopouzdanje za dalje učenje. Bitno je da krenete.

Nagrada za uspeh

Učiti nije lako i nekad morate učiti ono što vam se ne dopada, onda kada bi radije radili nešto drugo. To je sasvim normalno. Zato, kada jednom savladate gradivo, počastite se za ostvareni plan u učenju.

Obećajte sami sebi nagradu, ako savladate gradivo.

Napravite dogovor

Svesni ste koliko vas gradiva čeka, koliko vam je vremena potrebno da ga pređete i naučite, pa tako osigurajte i određene kazne ukoliko ne ispunite očekivano. Dogovorite se sami sa sobom i odložite odlazak u bioskop ili druženje za drugi dan, ukoliko vas sutradan očekuje test.

07/09/2018 12:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga