Ove godine probno PISA testiranje!

16/01/2017 12:21

Ove godine probno PISA testiranje!

Učenici prvog razreda srednje škole imaće priliku da urade probno PISA testiranje u martu i aprilu mesecu 2017. godine.

Glavno istraživanje će biti sprovedeno u aprilu i maju mesecu sledeće godine, a ovogodišnje testiranje, kojim će biti obhuhvaćen manji broj škola i učenika, služi da se provere kakvi su testovi.

Učenici iz Srbije će po prvi put rešavati test iz finansijske pismenosti – što je novina, a testovi će se raditi na računarima.

PISA testiranje se održava svake tri godine, a Srbija je od 2001. godine do sada preskočila samo testiranje 2015. godine, za šta je razlog bio taj što nisu bila obezbeđena sredstva.

Na PISA testiranju mogu učestvovati učenici koji u trenutku testiranja nemaju više od 16 godina, a u slučaju našeg obrazovanja to su uglavnom učenici prvog razreda srednje škole, a tek je jedan procenat učenika koji se testiraju u drugom razredu srednje škole.

Za ovogodišnje probno testiranje kandidati su učenici koji su rođeni 2001. godine.

Nakon testiranja 2012. godine, srednjoškolci iz Srbije su u okviru Međunarodnog programa procene postignuća učenika (PISA) postigli rezultate koji su ispod proseka i tako zauzeli 43. mesto na listi od 65 zemalja.

16/01/2017 12:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

1 Comment
najnoviji
najstariji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
zeljko
7 godine ranije

prvi put cujem za ovo testiranje, a kako sam ja 2001 da li ce svi ucenici biti ispitivani ili samo neki, i ako samo neki, da li ce postojati neka lista ili ce se ucenici prijavljivati kao sto je bilo do sad recimo da se prijavljuju do npr pet ucenika iz svakog odeljenja? takodje kakvo je to pisa testiranje? testovi opste kulture ili?

Pretraga